Tegen de verwachtingen in ging de Tweede Kamer dinsdag akkoord met het donorplan van D66. Hierin krijgt iedere Nederlander de vraag om orgaandonor te worden. Maak je na herhaaldelijke oproepen geen keuze, dan word je automatisch donor. “Fantastisch dat het wetsvoorstel is aangenomen”, vindt Maarten Terpstra die zelf donorlongen kreeg.

Sinds initiatiefneemster Pia Dijkstra (D66) haar wetsvoorstel in 2013 indiende, voerde ze continue campagne. Ze hield daarbij vast aan het beeld van een 16-jarig meisje dat ze ontmoette tijdens het televisieprogramma Vinger aan de pols. Vanwege een taaislijmziekte had ze nog maar een paar weken te leven, tenzij ze nieuwe longen kreeg. Zij is voor Dijkstra de drijfveer geweest om iets aan het donortekort te doen.

Jaarlijks overlijden zo'n 150 patiënten die op de wachtlijst staan voor een donororgaan. Gelukkig kwam voor Maarten Terpstra de hulp op tijd. Na 3 jaar en 3 maanden kreeg hij nieuwe longen van een orgaandonor. Wanhopig is hij nooit geweest. “Ik had altijd vertrouwen in een goede afloop. Dit komt omdat mijn ziekteverloop langzaam ging”, vertelt hij. Bij anderen is dat helaas niet altijd het geval. 

In Radio EenVandaag een gesprek met Maarten Terpstra die de strijd om dit nieuwe donorplan op de voet gevolgd heeft. Hij is teleurgesteld in de mensen die niet willen kiezen. “Het hele leven is een keuze. Nu verplicht de overheid je eenmalig iets te beslissing.” Ook merkt hij dat er veel onwetendheid is over orgaandonatie. Zo zijn mensen vaak niet op de hoogte dat ook het hoornvlies en de huid te doneren zijn. Hij pleit dan ook voor meer voorlichting.

Bekijk hieronder de Nieuwstrend van afgelopen dinsdag, over het akkoord in de Tweede Kamer: