Steeds minder geritsel in de tuin: het gaat slecht met de egel. "En dat is vooral de schuld van de mens", zegt egelliefhebber Marjolein die daarom van haar tuin een waar egelparadijs maakt om zo de egel te redden.

"Mijn tuin is een groot oerwoud, want het moet zo natuurlijk mogelijk zijn, om het voor de egel prettig te maken", vertelt Marjolein Mekking. Ze werkte jaren in de dierenambulance en zag hoe vaak gewonde egels werden binnengebracht. "Mensen moeten er beter mee omgaan en bewuster zijn van het bestaan van dit mooie beestje."

Een kwart overleeft

Het aantal egels in Nederland is de afgelopen jaren enorm afgenomen. De Zoogdiervereniging onderzocht dat door onder andere een toename van het verkeer en meer bebouwing rond steden in bijna 25 jaar tijd maar een kwart van alle egels overleefde. Ook de droogte van de afgelopen jaren speelt daarbij een rol.

Marjolein vindt dat dit niet meer 'gewoon bij de natuur hoort'. "Mensen zijn geneigd om alles vol te bouwen en te bestraten, daardoor heeft de egel minder leefgebied," vertelt ze bezorgd. "In veel tuinen rijdt een robotgrasmaaier: de vijand van de egel. Daarnaast is het aantal auto's op de weg vergroot: egels steken de weg over en worden aangereden. Dan is het vaak direct einde verhaal." Volgens Marjolein is het voor een deel inderdaad natuurlijke selectie, "maar het is vooral de schuld van de mens. We kunnen het de egel nog veel makkelijker maken."

De egel in de tuin van Marjolein
Bron: EenVandaag

Egelrestaurant

Op de wildcamera van Marjolein zijn regelmatig egels te zien, haar tuin is dan ook een echt egelparadijs. Een omgekeerde transparante bak dient als egelrestaurant en her en der staan houten huisjes. Egels gaan er via een tunneltje in en kunnen zo ongestoord slapen of eten. "Afgelopen jaar zat een egel de hele winterslaap in mijn huisje," vertelt Marjolein vol trots. "Dat is wel een teken dat ze het hier prettig vinden."

De egel is een beschermde diersoort, dus in principe mogen egels niet verstoord, gevangen of gedood worden. De Dierenbescherming roept mensen op vooral te genieten, mocht er toevallig een egel in je tuin lopen. "Bij twijfel kun je een egelopvang bellen, maar laat 'm zoveel mogelijk met rust."

Restaurant de Gulden Stekel
Bron: EenVandaag

Het zenderproject

Er is weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de egel. Reden voor Merel Klaarmond om de Egelwerkgroep te starten. "We willen kijken hoe de egel zich gedraagt en waar 'ie naartoe trekt," vertelt Merel. Steeds meer gemeentes tonen interesse in de egel.

"In Steenwijk ben ik een zenderonderzoek gestart. De egels dragen een gps-tracker zodat ik ze kan volgen." Met die kennis kan de gemeente zien langs welke plantsoenen de egel bijvoorbeeld trekt, zodat ingeschat kan worden of die behouden moeten blijven of juist niet. "Het uiteindelijke doel is natuurlijk om te zorgen dat het aantal egels weer toeneemt," vertelt Merel.

Het gaat slecht met de egels in Nederland. Hoe houden we ze in leven? Een uniek project met egels met zenders moet het leefgebied in kaart brengen, zodat het beestje beter beschermd kan worden. Coördinator Merel neemt ons mee op egelzoektocht.

Egelsnelweg

En dat is ook het doel van Marjolein. Volgens haar zou iedereen met een kleine aanpassing in z'n tuin, de egel al een warmer hart toe kunnen dragen. Ze raadt aan om een egelsnelweg te maken in de tuin. "Een kleine moeite, met veel plezier voor de egel." Geen asfalt, maar simpelweg een opening in de schutting. Zo kan 'ie makkelijk van tuin naar tuin, zonder de weg te hoeven oversteken.

De egelsnelweg is een hooghangend tuinhek
Bron: EenVandaag

"Mijn egelsnelweg is een hooghangend tuinhek," vertelt Marjolein. "Er hangt een bordje bij ter bewustwording. Ik hoop dat mensen dat oppikken en dat meer mensen rekening houden met de aanwezigheid van de egel, want de egel heeft het niet makkelijk."

Naar aanleiding van dit verhaal reageerde een producent van robotmaaiers dat dit seizoen 's nachts wordt geadviseerd om de robotmaaier uit te zetten. Hoewel er veiligheidsmaatregels zijn ingebouwd, wordt zo zelfs bij de minst veilige robotmaaiers een ontmoeting met een egel uitgesloten.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.