Het Fyra-fiasco heeft bijna 11 miljard euro gekost. Dat berekende de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar de oorzaak van het debacle. Waar ging het mis met de hogesnelheidstrein? 

In Radio EenVandaag praten we hierover met politiek verslaggever Remko Theulings en Marc Descheemaecker, oud-topman van de Belgische Spoorwegen (NMBS).

Op het matje

De Fyra-commissie buigt zich onder meer over waarom de keuze viel op treinfabrikant AnsaldoBreda, hoe toezicht werd gehouden op het proces en waarom de Fyra uiteindelijk werd goedgekeurd. Vanaf maandag worden zo'n veertig betrokkenen in het openbaar gehoord. Volgende week moeten oud-minister van Financiën Gerrit Zalm, oud-verkeersminister Tineke Netelenbos en voormalig NS-topman Jan Timmer zich als eersten verantwoorden.

Commissie

De enquêtecommissie bestaat uit de Kamerleden Van Toorenburg (CDA), Van Gerven (SP), Bergkamp (D66), Mei Li Vos (PvdA) en Elias (VVD). Commissievoorzitter Van Toorenburg verwacht dat het onderzoek in september of oktober afgerond zal zijn.