‘Ab Krook stond achtste op de lijst van Dorpsbelangen in Wijdemeren, en daar hebben ze onverwacht 9 zetels gescoord’ gniffelde Erik, inwoner van Ankeveen vanmorgen tijdens m’n ochtendlijke spin-training. ‘Thanks!’ antwoordde ik hem vanaf mijn fiets. Op zo’n moment weet je namelijk direct dat je hiermee een mooi tv-item kunt gaan maken.

En zo geschiedde. Na een telefoontje van collega Wout van Erven met Ab Krook blijkt dat hij het nieuws nog maar net gehoord heeft, maar niet uitsluit dat hij in de Raad wil gaan plaatsnemen. ‘Nadat ik de vorige keer met voorkeursstemmen ben aangenomen kan ik nu eigenlijk niet voor m’n verantwoordelijkheid weglopen’.

Wat betreft de uitzending kan de grote winst van Dorpsbelangen mooi model staan voor de landelijke winst van de lokale partijen en overstijgt daarmee het regionale karakter.

Bij zijn huis feliciteren we Krook, maar van felicitaties wil hij eigenlijk niets weten, althans niet wat betreft zijn uitverkiezing.

Het gevoel is dubbel. ‘Ik had het inderdaad niet verwacht, maar ben wel blij met het succes voor Dorpsbelangen. Zeker omdat we al in de Raad zitten, en hiermee van de burger de bevestiging krijgen dat we op de goede weg zitten’.

In het dorp zijn een drietal markante Loosdrechters die we tegenkomen blij met de verkiezing van Krook. ‘Dan kunnen ze mooi doorgaan met het opruimen van de rotzooi hier’ waarbij Loosdrechter in hart en Nieren dhr. Buijs wijst op twee groenbeschimmelde karkassen van panden die de Oud-Loosdrechtse dijk ontsieren en een fraai oud pand aan het zicht onttrekken. Het resultaat van een mislukt project-ontwikkelingsproject waar de toenmalige gemeenteraad een grote rol in had gespeeld. Duidelijk is dat ze van Krook toch wel verwachten dat hij in de Raad zal gaan plaatsnemen. ‘Jij bent een jongen van hier, jij weet hoe het hier vroeger was’, zo wordt de oud-schaatscoach gemotiveerd om vanavond toch vooral te beslissen Raadslid te worden. En eigenlijk denk ik dat Ab deze aanmoedigingen al niet meer nodig heeft....

Bekijk hier het item:

Het dilemma van Ab Krook