Een breiclub tegen eenzaamheid is een van de tien studentenbedrijven die strijdt om de titel Student Company van het Jaar 2019. Het bedrijf gaat de strijd aan met, onder andere, een enkelsok die nooit meer afzakt en een innovatieve schaatsbeschermer.

Tien studentenbedrijven vanuit het mbo en het hbo maken kans op de titel. De studenten zijn het afgelopen jaar als onderdeel van hun studie samen een onderneming begonnen. Met aandeelhouders en al. Het project Student Company is een initiatief van Jong Ondernemen, een stichting die jongeren beter wil voorbereiden op de arbeidsmarkt. En het blijkt te werken. Studenten die dit op hun cv hebben staan, vinden beduidend sneller een eerste baan na hun studie en raken minder vaak werkloos.

Breien met bejaarden

Mees van Rooij bedacht samen met vier mede-studenten van scholengemeenschap De Rooi Pannen in Tilburg het bedrijf Social Knitwork. "Wij zijn tegen eenzaamheid en organiseren elke week een brei-ochtend voor ouderen." En dat wordt gewaardeerd, zo blijkt wel uit de reacties van een groep ouderen tijdens een activiteitenuurtje in verpleeg- en verzorgingshuis Peppelrode in Eindhoven.

"Ik vind het een heel goed idee en ben zelf ook blij dat ik nu hier zit", zegt een oudere dame, terwijl ze lekker zit te breien. "Anders zit je maar alleen, een beetje voor je uit te kijken. Dan zegt niemand iets tegen je."

Lees ook

Vier generaties

De studenten helpen de ouderen om een knuffel te breien en willen zo vier generaties bij elkaar brengen. De ouderen breien de lapjes, de studenten maken er een knuffel van, volwassenen kopen het en de (klein)kinderen krijgen de knuffels.

De studenten merken dat Social Knitwork aanslaat bij de ouderen. Zelf staken ze veel op van het hele traject om samen een bedrijf op te zetten. "Ik heb vooral geleerd dat je andere mensen niet kunt veranderen in hun manier van denken", zegt student Sharon Kivits. "En dat als je samen echt iets wil, dat je dan heel sterk staat. Als je doorgaat en anderen ervan weet te overtuigen dat het echt belangrijk is om eenzaamheid aan te pakken, dan kom je heel ver."

Nu al een contract

Waar Sharon en Mees met hun bedrijf meer in de maatschappelijke dienstverleningshoek zitten, zijn er ook studentenbedrijven met een heel duidelijk product. Zo is er het bedrijfje Mases van Hogeschool Windesheim Flevoland in Almere, dat een innovatieve schaatsbeschermer bedacht en die 3D liet printen. Zij hebben zelfs al een contract met schaatsenfabriek Viking weten af te sluiten.

Studenten van de Fontys Hogescholen in Eindhoven bedachten Strapd, een enkelsok die nooit meer afzakt. En het studentenbedrijf Excellence Innovations van Rotterdam Academy bedacht een boutspanningsmeter die ervoor kan zorgen dat windenergie een stuk goedkoper wordt.

De finale van Student Company is maandag 3 juni in het Beatrix Theater in Utrecht. Bekijk hier de pitch van de verschillende bedrijfjes.

Tv-reportage: Wat wordt het studentenbedrijf van 2019?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.