Een dag na de definitieve breuk bij Forum voor Democratie halen FVD-senatoren in een eerste interview met z'n drieën snoeihard uit naar hun oude voorman. "Baudet zat vaak tegen het racistische aan."

"Het boreale kwam niet uit de lucht vallen, dat komt rechtstreeks uit de jaren 30. En Baudet las ook allemaal dat soort boeken, over de ideologen van Hitler. Als je je er echt in gaat verdiepen, is dat toch wel andere koek." In een gezamenlijk interview met de andere vertrekkende senatoren beschuldigt senator Henk Otten zijn oude kompaan Thierry Baudet voor het eerst openlijk van racisme. "Baudet zat vaak tegen het racistische aan."

'Er is totaal geen leiding'

Het blijft rommelen bij Forum voor Democratie (FVD). Amper 24 uur nadat senatoren Jeroen de Vries en Dorine Rookmaker hun vertrek bekend maakten bij de partij en overstapten naar Henk Otten, bereikt het onderling moddergooien een nieuw dieptepunt.

Henk Otten had er naar eigen zeggen een dagtaak aan, als tweede man van de partij, om Baudet in de gaten te houden. "Wij waren denk ik minimaal 60 procent van onze tijd kwijt om Baudet binnen het gareel te houden. Dat was nodig om allerlei ongelukken te voorkomen. Je ziet nu dat het van kwaad tot erger gaat omdat er onvoldoende leiding is."

Henk Otten over Thierry Baudet.

'Baudet heeft alleen maar ja-knikkers om zich heen'

Ook Dorine Rookmaker verbaasde zich vaak over de uitspraken van haar oud-partijleider. "Ik heb wel vaker meegemaakt in bijeenkomsten dat Baudet extreme uitspraken deed. Dat vond ik toen op zich nog wel grappig. Maar wat me nu voornamelijk gealarmeerd heeft is dat hij allemaal "ja-knikkers" om zich heeft verzameld, er is totaal geen tegenspraak meer in de partij. Dat maakt het op dit moment zo gevaarlijk."

Volgens oud-persvoorlichter Jeroen de Vries viel er ook nauwelijks te werken met de frontman van FVD. Vaak moest hij via de media vernemen dat Baudet weer ergens een bepaalde uitspraak had gedaan. "Hij heeft een aantal malen acties ondernomen die mij niet bekend waren. En die dan vervolgens in de pers moesten worden gerepareerd. Het diner met Taylor bijvoorbeeld, daar was ik niet van op de hoogte. Het filmpje met 'Wir habben es nicht gewusst', daar was ik niet van op de hoogte."

Tv-reportage EenVandaag: Henk Otten was Thierry Baudets racistische uitspattingen beu.