Henk Otten boekte samen met Thierry Baudet een overweldigende verkiezingsoverwinning. Met zijn nieuwe partij 'Go' poogt Otten nu als senator een andere koers in te slaan. "Ik vind het Forum te radicaal geworden."

Vanwege onvrede over het economische beleid van het kabinet besloot Henk Otten de Politiek in te gaan. "Ik ben van huis uit econoom en jurist. Op een gegeven moment dacht ik 'Dit kan ik beter' en ik kan dit niet meer aanzien. Dat is de reden dat ik de politiek ben ingegaan. Samen met Thierry Baudet en Rob Rooken vormde Otten Forum voor Democratie van denktank om tot politieke partij. Bij de Kamerverkiezingen in 2017 verovert de partij direct twee zetels in de Tweede Kamer.

Een ruk naar rechts

Maar begin 2019 wordt Henk Otten uit de partij gezet. Otten zelf noemt de samenwerking binnen FvD in het laatste jaar 'niet zo soepel' en ziet FvD nu een koers kiezen die hij zelf nooit was opgegaan.

Otten was destijds penningmeester en werd door de partij van fraude beschuldigd. Naar eigen zeggen onterecht. "Dat is heel naar. Allereerst klopt het niet. Daarom heb ik ook aangifte gedaan voor smaad en laster. Het doel was om mij te beschadigen om de partij met een ruk naar rechts te kunnen trekken."

Lees ook

'Vervelend voor mijn familie'

Otten maakte in het bedrijfs- en zakenleven, waarin hij jaren werkte, nooit mee dat een situatie zo persoonlijk werd gemaakt. "Het was vooral heel vervelend voor mijn familie. Het doel was om een existentiële klap uit te delen. Dan ben je bij mij aan het verkeerde adres."

Dat de politiek een hard vak is wist Otten wel. "Maar dat je uit eigen gelederen dit soort klappen krijgt had ik niet zien aankomen. Dat was voor mij even een onverwachte wending." Dat Forum voor Democratie het zo goed doet op social media wijt Otten aan zijn inzet. "Daar is veel geld in gegaan en daar heb ik ook een aantal jaar van mijn leven heel veel tijd in gestopt. In principe heb ik zelf ook de machine gecreëerd waar ik zelf tegen vecht."

Grote schok

"Het motorblok van Forum werd eerst gerund door vier á vijf mensen. Toen hielden we Baudet op het rechte pad. Gaandeweg zag je dat hij verder radicaliseerde. Zeker toen het succes groter werd, werd dat erger. Zeker de speech op 20 maart was voor mij een grote schok." "Na twee minuten ben ik de zaal uitgelopen. Ik zag Paul Cliteur verlekkerd kijken van 'wat een geweldige speech' en ik had de tranen in mijn ogen staan. Drie, vier jaar werk voor niks geweest."

"Met die speech dacht ik: we zijn gelijk weer 15 jaar terug in de tijd. Nu is een heleboel voor niks geweest. Dat is ook waarom we nu doorgaan met GO. Om ervoor te zorgen dat de idealen die we hadden en politieke vernieuwing te realiseren. " Henk Otten geeft aan dat hij weleens heeft gedacht dat hij een monster heeft gecreëerd. "Ik probeer er nu met GO voor te zorgen dat alles weer in goede banen komt."

'Ik ben voor meer vrouwen in de politiek'

Otten wil niet teveel modder gooien maar heeft zich wel vergist. Aan het begin ging de samenwerking veel soepeler. Vanaf zomer 2018 is dat steeds verder geëscaleerd en werd het steeds moeilijker om de aansluiting bij het centrum te houden. Otten vindt FvD wel te radicaal worden. "In die zin ben ik ook wel blij dat ik er vanaf ben."

Otten wil zich het komende jaar constructief inzetten. "We zitten er niet om Rutte overeind te houden. We willen vooral dat er concreet dingen veranderen. Niet belletje lellen en vervolgens wegrennen." GO is nog op zoek naar een lijsttrekker, bij voorkeur een vrouw. "Ik ben voor meer vrouwen in de politiek." Maar we zijn naar meerdere opties aan het kijken. Iedereen kan zich bij ons melden. We zoeken ook iemand die niet vanuit de traditionele politieke komt. Maar bijvoorbeeld een ondernemer of iemand uit het bedrijfsleven. Maar wel met affiniteit met politiek."

Henk Otten in de studio bij Radio EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.