Henk Haan van Tuincentrum Haan wil dolgraag zijn hekken weer openen voor zijn klanten. Maar terwijl zijn buurman wel planten mag verkopen, zit hij nog steeds dicht. "Het is helemaal niet logisch."

Hij verkoopt planten voor binnen en buiten, maar is gespecialiseerd in groenteplanten: peterselie, spinazie, venkel en kruiden. Maar omdat zijn winkel niet-essentieel is, mag hij niet open. Het tuincentrum aan de overkant, dat ook diervoeding verkoopt en daarmee wel essentieel is, mag wel open. "Ik zie daar de klanten naar binnen gaan, dat is wel zuur."

Plantjes van 30 of 40 cent

Dat de concurrent aan de overkant is in dit geval de Welkoop. Dat die winkel wel open mag, omdat daar diervoeding verkocht wordt, snapt Haan niet. "Mensen die hier groenteplanten komen kopen, kopen die niet voor de sier maar eten daarvan. Ik heb de gemeente gevraagd of ik daarom open mag, maar dat mocht niet. Ik moet dichtblijven. Ik kan daar met mijn pet niet bij."

Click & collect werkt niet voor Haan, omdat veel van zijn planten maar 30 of 40 cent kosten. "Mensen bellen niet om drie plantjes van 30 cent klaar te laten zetten, die willen gewoon langskomen. En ik wil ook niet een minimumbedrag instellen waarvoor mensen moeten bestellen, dat werkt hier niet."

Lees ook

2 klanten op 2 hectare grond

Vanaf 2 maart mogen klanten wel weer komen winkelen, al is het onder voorwaarden. Maximaal twee per verdieping en klanten moeten zich minimaal vier uur van te voren aanmelden. "Ik heb maar één verdieping, maar wel twee hectare grond. En daar mogen dan maar twee klanten komen, dat is voor mij geen oplossing. Over welke bedrijven hebben ze het dan eigenlijk, met zoveel verdiepingen? Komen ze wel eens in een winkel of bestellen ze alleen via internet?"

Lees ook

Normaal gesproken is dit een drukke periode in het tuincentrum. "Het voorjaar is 90 procent van de handel, in de herfst heb ik nog nooit wat verdiend, ik moet het echt van deze tijd hebben", legt Haan uit. Als hij dit hele seizoen niet open kan, want hij niet of het tuincentrum volgend jaar nog bestaat. "Ik word ook een dagje ouder en dan wordt het misschien tijd om iets voor mezelf te gaan doen."

Bekijk hier het studiogesprek met directeur Jan Meerman van branchevereniging INretail en de reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.