De 21-jarige Hendrik de Kok was 17 dagen lang in het vluchtelingenkamp bij Idomeni aan de Grieks-Macedonische grens aanwezig om de asielzoekers te helpen. Iedere ochtend deelde hij bananen uit aan de vele kleine kinderen in het kamp. Hij begon met 400 bananen per dag, en nu worden er elke dag bijna 3000 bananen uitgedeeld met de hulp van een aantal andere vrijwilligers. 

Hendriks drijfveer om de vluchtelingen te helpen is ook een persoonlijke zoektocht. Anderhalf jaar geleden pleegde zijn vader zelfmoord, en na een periode helemaal niets gewild te hebben, wilde hij zich graag nuttig maken. In oktober ging hij voor het eerst via de organisatie Live for Lives en Stichting Bootvluchteling naar Lesbos. Daar hielp hij met het opvangen van vluchtelingen die net met bootjes aankwamen. Hij ging weer terug naar Nederland, maar kon het niet loslaten. Zo kwam het dat hij 3 weken later weer in het Griekse water stond om vluchtelingen te helpen. Daarna bracht hij vrachtwagens met goederen naar het vluchtelingenkamp in Duinkerke.

Toen Hendrik na de sluiting van de Macedonische grens bij Idomeni een mensonterende situatie zag ontstaan, met duizenden vluchtelingen op elkaar gepakt in slechte omstandigheden, moest hij ernaar toe om te helpen. Tweeënhalve week deelde hij voedsel uit en hielp hij bij alles wat nodig was. Steeds meer mensen steunden hem financieel zodat hij ook steeds meer bananen uit kon delen. Hendrik is heel streng, de bananen zijn alleen voor de kleinste kinderen, want daar zijn er zo veel van en zij zijn het meest kwetsbaar. 

Morgen vertrekt hij weer naar Nederland, omdat hij een intake-gesprek moet doen voor zijn studie verpleegkunde waar hij in augustus aan begint. Als de situatie niet verbetert hoopt hij binnen een aantal dagen weer terug te gaan naar Idomeni om verder te gaan met helpen.

EenVandaag maakte eerder verschillende reportages over de situatie bij Idomeni.

Hoe is het nu in Idomeni (14 maart 2016) 

 

Macedonië: drama aan de grens (4 maart 2016) 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.