De eindexamens zijn begonnen en ook zonder de effecten van het coronavirus is dat voor veel leerlingen een stressvolle periode. Jongeren grijpen nog weleens naar een zogenaamde 'studeerpil', maar ook een kop thee kan wonderen doen tegen stress.

Officieel bewezen is de rustgevende werking van thee nog niet zegt Iris Groenenberg, kennisspecialist voeding en gezondheid bij het Voedingscentrum. Daarvoor moet de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) deze claims over rustgevendheid nog beoordelen.

Warmte

Maar er zijn al aanwijzingen dat thee inderdaad goed werkt tegen stress. Dat zit hem vooral in het feit dat het een warme drank is. Warmte heeft volgens voedingsdeskundige Fleur Voerman een rustgevende werking op het lichaam. "Dat is bijvoorbeeld vergelijkbaar met het effect van een warme kruik."

Daarnaast is het belangrijk hoé je thee drinkt. "Als je een moment voor jezelf creëert, je je handen om de warme mok slaat en echt even nergens anders mee bezig bent, kan dat heel ontspannend werken", vertelt ze. En die warmte heeft nog een functie: "Omdat thee heet gedronken wordt, moet het eerst afkoelen. Dat betekent automatisch al dat je er langer de tijd voor moet nemen."

Geen social media

Ook coach Cynthia Mackay van coaching bedrijf Mackay, waar mensen met onder andere stress worden geholpen, bevestigt dit. "Waarom thee rustgevend kan werken, is omdat je even een moment voor jezelf neemt en je alle aandacht vestigt op het drinken van je kop thee."

Mackay vertelt dat dit effect niet optreedt als je bijvoorbeeld je social media checkt terwijl je een kop thee drinkt. Die telefoon moet dus even weg tijdens de thee-pauze.

Kruidenthee

De vraag blijft of thee zélf ook een rustgevende werking heeft, behalve het moment dat je voor jezelf pakt. Het hangt daarbij af welke definitie je voor thee hanteert. Je hebt bijvoorbeeld 'infusies' als kruidentheeën. "Kamille of venkelthee werkt wel rustgevend voor lichaam en spijsvertering", zegt Voerman.

De andere soort thee, is thee van theebladeren. Denk dan aan groene of zwarte thee. Ook deze thee is volgens deskundige Groenenberg gezond, maar zit hem meer in het 'moment' dat je neemt. "Hoewel er cafeïne zit in zwarte of groene thee, kan het nog steeds zo zijn dat je er een ontspannen gevoel door ervaart als je je even alleen op de thee en de warmte focust."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.