Dré Peters is oud-directeur van een huis-aan-huisblad, gepensioneerd, maar nog zeer actief voor onder meer zijn carnavals- en voetbalvereniging. Daarnaast is hij fractievoorzitter van veruit de grootste partij van Roermond, de Liberale Volkspartij Roermond (LVR). Door de ‘affaire Jos van Rey’ zit de LVR toch in de oppositie. “We zijn neergezet als crimineel, heel pijnlijk.”

Armoede, veiligheid, zorg, integratie en vertrouwen in de politiek. Thema’s waar iedereen mee te maken krijgt en die centraal staan op de Facebookpagina Ons Belang. De komende maanden volgt AVROTROS politici van vijf lokale partijen door heel Nederland voor een driedelige documentaireserie. Vandaag: Dré Peters van Liberale Volkspartij Roermond. 

Volg Ons Belang op Facebook 

Waarom ben je de lokale politiek ingegaan?

“In 1982 ben ik begonnen bij een lokale partij. Ik heb ook nog bij de VVD gezeten, en met de LVR werden we in 2014 in één keer de grootste partij. Ik was een jongen uit een volksbuurt. Veel dingen liepen niet, lukten niet en dat lag aan het beleid van de gemeente. Vanuit de arbeidersbuurten waren maar weinig jongens en meisjes vertegenwoordigd in de politiek, dat was voorbehouden aan de happy few. Ik wilde die groepen vertegenwoordigen en dat heb ik nog steeds. Dit wordt alweer mijn elfde verkiezing.”

Waarom een puur lokale partij?

“In al die gevestigde landelijke partijen is er zo veel regelgeving. Je moet lid zijn en er heerst een ons-kent-ons cultuur. Ik heb weinig met de spelregels van de landelijke partijen, die maken de verkiezingsprogramma’s vanuit Den Haag. Dan wordt er in zo’n programma een plaatsnaam aangepast en dat is het wel. Wij weten echt wat er lokaal speelt en daar zoeken we oplossingen voor. Dat is het succes van lokale partijen. Daarom groeien we.”

Wat is je grootste ergernis?

“Bij de vorige verkiezingen werd mijn partij door alle andere partijen uitgesloten. We werden de grootste, maar door de affaire rond onze partijgenoot Jos van Rey - die wij altijd zijn blijven steunen - wilde niemand het nog samen proberen met ons. Ik was de grote winnaar, ging formeren en werd neergezet alsof ik een grote crimineel was. Dat was echt heel pijnlijk. Wij kwamen daardoor in ons eentje in de oppositie. Ik ben bang dat het de komende verkiezingen weer niet netjes zal gaan. Het maakt het bestuur in Roermond zwakker als je ervoor kiest om niet iedereen mee te laten doen.”

Waar ga je voor?

“Dat wij ons blijven opstellen als volksvertegenwoordigers. Dat burgers die in de problemen zitten ons gewoon kunnen bellen. Of het nou een ondernemer is of iemand met een WMO-probleem. We blijven gesprekspartner en klankbord voor de burgerij. Het moet vooral niet zoals nu: dat van geen wethouder of raadslid het telefoonnummer te vinden is. Alles loopt tegenwoordig via de site en loketten. Ons hoofddoel blijft het vertegenwoordigen van alle mensen in Roermond. Zeven dagen per week laagdrempelig bereikbaar.”

Meer van dit soort verhalen? Volg dan de Facebookpagina van Ons Belang

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.