In de laatste aflevering van tien jaar smartphone kijken we naar de invloed van de technologie op onze steden: AirBNB, Uber, de deelfietsen. Heeft Silicon Valley niet teveel macht?

Hoe gaan stadsbesturen om met de apps die het straatbeeld lijken te beheersen? Moeten ze niet strenger optreden tegen die grootmachten?

We spreken met Ger Baron, Chief technology Officer van Amsterdam. Hij haalt emotie uit sociale media, wat is de stemming in de stad? Om in te kunnen grijpen voordat het te laat is of om de massa beter te sturen voordat het te druk wordt.

Fotograaf Ritzo ten Cate is geinspireerd door onze beeldschermfascinatie. Hij maakte een fotoserie van het moment dat mensen nét van hun beeldscherm opkeken.

Digitale stad

Marleen Stikker, oprichter van de digitale Stad vindt dat we meer na moeten denken over hoe we onze apps gebruiken. "De grote techbedrijven zijn niet transparant en hebben nu teveel macht, die zou aan banden moeten worden gelegd.” Ze noemt Facebook als voorbeeld: “Daar moeten we vanaf want dat is een immoreel bedrijf.”

Ariel Ezrachi is de autoriteit op het gebied van vrije markt en competitie. Ook hij vindt dat de markt gereguleerd zou moeten worden omdat de tech giganten teveel weten van ons en daar misbruik van maken. “Neem Uber. Zij weten wanneer je weinig batterij hebt, dan gaat de prijs omhoog.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.