Groene energie is de energie van de toekomst. Maar zonnecellen of windmolens in je achtertuin: daar wordt niet iedereen even blij van. Onderzoekers uit Delft hebben nu een oplossing: de powerwindow.

Deze ziet eruit als een normale ruit, maar kan tegelijkertijd veel elektriciteit opvangen uit zonlicht. Binnenkort laden we ons mobieltje dus mogelijk op aan ons raam. Ferdinand Grapperhaus (junior, de zoon van) is CEO van startup Physee, dat de powerwindow heeft ontwikkeld. Bij EenVandaag vertelt hij erover.

Ferdinand Grapperhaus vertelt over de 'power window' bij EenVandaag

Idee uit samenwerking

Het idee van het raam begon op de TU Delft. Volgens Grapperhaus kwam het voort uit een nauwe samenwerking. "Het is heel technisch in het lab begonnen, maar nu werken we met twintig heel ambitieuze mensen in het bedrijf." De powerwindow ziet er precies uit als een gewoon raam, maar: "In de randen van het raam zijn zonnecellen toegevoegd. Die zetten op een efficiënte manier licht om in energie."

Het is voor Grapperhaus belangrijk dat je geen verschil kunt zien met 'normale' ramen: "Ons doel is altijd duurzame innovatie zonder compromis. Je moet niet op de levensstandaard inleveren." Je zult dus bij alle producten geen verschil met wat je normaal gesproken gewend bent. De ramen zijn voor thuis te bestellen, maar de startup mikt op een andere markt. "We focussen op grotere gebouwen, die zijn verantwoordelijk voor 40 procent van het energieverbruik."

Smartwindow verzamelt data

Het bedrijf ontwikkelde ook de Smartwindow: "Die verzamelt data, die deze kan verspreiden naar de rest van het gebouw, om deze energie-efficiënter te maken."  Denk daarbij aan het zonlicht op gevel, en de temperatuur die dat veroorzaakt. Dat kan ervoor zorgen dat je gebouw beter kan gaan presteren. "Het steeds belangrijker hoe het werkklimaat in een gebouw is en de facade van het gebouw kan daar een grote rol in spelen."

Grapperhaus is enthousiast over de toekomst van de ramen: "We hebben net 1,5 miljoen aan investeringen opgehaald. Daarmee maken we de technologie efficiënter en kunnen we de productiekosten verlagen." Maar een powerwindow of smartwindow is gewoon al te bestellen: "Als je het echt wilt, kan je hem volgende week al hebben."