Minder gas winnen uit het Groninger gasveld om nog meer aardbevingen en schade aan woningen te voorkomen: In Groningen lijkt de trend politiek en maatschappelijk onomkeerbaar. In het Overijsselse Hardenberg lijkt die trend juist omgekeerd. Daar wordt zoals het nu staat tot 2020 gas gewonnen, maar de NAM heeft nu een verzoek ingediend bij de minister om die winning te verlengen tot 2033. En mogelijk kan ook deze gaswinning leiden tot aardbevingen en schade aan woningen. Dat leidt tot verbazing in Overijssel.

“Mij bekruipt het gevoel dat hier meer wordt geboord omdat in Groningen de kraan dicht moet”, zegt Martijn Breukelman. Breukelman is fractievoorzitter van de lokale CDA. Samen met Bouwien Rutten van het provinciale CDA in Overijssel staat hij bij een boorlocatie op een steenworp afstand van Hardenberg. “Dit is één van de vier velden waar wordt geboord bij Hardenberg. Er is veel commotie onder de inwoners, vooral omdat we het moesten vernemen uit de media dat er langere gaswinning gaat plaatsvinden.” Provinciaal Statenlid Bouwien Rutten vult aan dat er wantrouwen is bij zowel de inwoners als politiek. “Afgelopen jaar zou de NAM hier al dertig procent meer gas hebben gewonnen dan ze eigenlijk mochten."

Die overschrijding leidde afgelopen jaar tot verbazing in Overijssel. En begin januari van dit jaar is er weer onrust als dagblad De Stentor een rapport beschrijft van het Staatstoezicht op de Mijnen, dat reageert op de voorgenomen verlenging van gaswinning in Hardenberg.

Dertien jaar langer gaswinnen

In dat plan staat dat de NAM dertien jaar langer wil winnen en dat er daarbij ruim veertig procent kans is op aardbevingen met een kracht tot 2 op de schaal van Richter. Er is zelfs een kleine kans op een aardbeving van maximaal 3.8. Gebouwen zouden lichte tot middelmatige schade kunnen krijgen door de gaswinning in het gebied. Met het oog op de recente aardbeving in Groningen met een kracht van 3,4 is er in Hardenberg direct onrust. 

“Daar schrok ik wel van”, zegt wethouder René de Vent van de gemeente Hardenberg. “We zijn allemaal bezig met het terugbrengen van gas. Eén of twee jaar langer doorwinnen, oké. Maar dertien jaar is veel te lang. Hier zijn wij bezig met energietransitie. De minister wil ook dat er minder gewonnen wordt. Dan kan je niet op de kleine lokaties zeggen: we gaan dertien jaar verlengen”. De gemeente heeft tot maart om een advies uit te brengen op het voorgenomen winningsplan en trekt daarbij samen op met het Waterschap en de Provincie Overijssel. Wordt er in 2033 nog geboord als het aan de wethouder ligt? “Wat mij betreft niet”, zegt De Vent stellig. 

NAM: 'Kans op aardbeving is vooral statistiek'

De NAM reageert nuancerend. “Die veertig procent kans op aardbevingen is statistiek. En de ongerustheid van mensen dat er aardbevingen kunnen optreden, dat begrijpen wij heel goed. Alleen heeft er hier nooit iets gebeefd. En de kans dat de aarde hier gaat beven is heel erg klein”, zegt Kirsten Smit van de NAM. “De mensen kijken nu naar Groningen. Dat is jammer, want het zijn twee totaal verschillende velden.”

De fracties CDA en GroenLinks in de Provinciale Staten willen een hoorzitting om een duidelijk beeld te kunnen vormen over de gevolgen van langere gaswinning bij Hardenberg.  

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.