Je ziet je buurjongen graffiti spuiten op het huis van de buren, of veel erger: je bent getuige van mishandeling of moord. Relatief worden dit soort misdaden het vaakst gemeld in Limburg.

In Limburg wordt twee keer zoveel bij Misdaad Anoniem aangeklopt dan in Noord-Holland, waar het minst vaak melding wordt gemaakt van misdaad. Volgens woordvoerder van Misdaad Anoniem, Marc Jansen, heeft dat twee oorzaken.

Wietplantages en drugslabs

Ten eerste is er in Limburg sprake van relatief veel drugsoverlast. 60 procent van de meldingen gaan over wietplantages en druglabs, omdat mensen de signalen daarvan goed kunnen oppikken in hun directe omgeving.

In Noord-Brabant speelt dezelfde problematiek. Het is dan ook niet verassend dat die provincie op nummer twee staat. Al 4 jaar lang stijgt het aantal meldingen bij Misdaad Anoniem over drugslabs van onder andere xtc en ghb. Vier op de tien van de meldingen over drugs komt uit het zuiden van het land.

Ons-kent-ons mentaliteit

De tweede oorzaak is cultureel van aard. In Limburg zijn veel kleine dorpen, er heerst een 'ons-kent-ons mentaliteit'. "Mensen gaan niet graag naar de politie, want ze zijn bang dat anderen dat zullen zien. Anoniem melden is voor hen makkelijker", legt Jansen uit.

Dagelijks komen er 150 telefoontjes binnen bij Meld Misdaad Anoniem. De gesprekken worden niet opgenomen en zijn ook niet terug te luisteren. Tussen 14.00 uur en 16.00 uur wordt het meest naar het meldpunt gebeld. Op dat hoogtepunt is Meld Misdaad Anoniem bemand met vijf medewerkers.