Politici zijn gewaarschuwd voor hackers. Gisteren werden door RTL-journalisten betrekkelijk eenvoudig de sociale media accounts gekraakt van twee Kamerleden, waaronder die van Kees van der Staaij. Als fractievoorzitter van de SGP is hij ook lid van de de commissie Stiekem, de commissie waar geheime informatie wordt gedeeld.

Het gaat hier privé accounts, maar Kamervoorzitter Khadija Arib maakt zich toch ook zorgen over de veiligheid van de werkaccounts van Kamerleden. Daarom heeft ze deskundige hulp geboden aan Kamerleden voor het veilig beheren van hun accounts.

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding en Veiligheid (NCTV) zei gisteren in Nieuwsuur dat de verkiezingen in Nederland wel degelijk het doelwit kunnen zijn van inmenging van buitenaf door hacks. Politici moeten daarom de veiligheid van hun accounts op orde brengen en dat kan vrij eenvoudig zei hij. Hij gaf in één zin enkele tips zoals het regelmatig vervangen van wachtwoorden, geen phishing mails openen, het updaten van software en geen gebruik maken van publieke wifi.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven, IT-politicus van het jaar 2016, vindt het gevaar van hacken reëel. Hij reageert in de uitzending op de afgelopen ontwikkelingen. Politiek commentator Jos Heymans kijkt terug op de afgelopen politieke week.

  • We spraken met EenVandaag-verslaggever Sander 't Sas over een eerdere hack van politici door journalisten: hij hackte de voicemails van politici samen met collega Jan Born. Luister dat hier terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.