Volgende week begint het Europees Kampioenschap voetbal; en dat betekent gouden tijden voor reclamemakers. Rond het EK is veel guerrillamarketing te zien. Het bekendste voorbeeld daarvan zijn de Bavariababes met de oranje jurkjes op het WK in Zuid-Afrika.

"Dat nooit meer", zeggen grote sponsoren die veel geld investeren in het voetbal. Ze zijn de guerrillamarketing zat en komen met een sponsorcode, dat zijn regels om deze manier van reclame maken aan te pakken. Maar zijn deze sluwe reclames wel te stoppen?

In 2010 maakte EenVandaag een reportage over Wereldvoetbalbond FIFA die na afloop van de wedstrijd Nederland-Denemarken 36 ‘Bavaria-Babes’ liet oppakken. Zij waren gekleed in de befaamde oranje jurkjes, de Dutch Dress van bierbrouwer Bavaria.

FIFA wilde zo de eigen sponsor Budweiser beschermen. Voor deze affaire was de KNVB, met hoofdsponsor Heineken, ontstemd over de sexy jurkjes die prominent in beeld waren bij de oefeninterland Nederland-Ghana. Vier jaar geleden mochten de Oranjefans de stadions niet in omdat zij de Leeuwenhose van Bavaria droegen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.