In Nederland dromen duizenden kinderen die in opleiding zijn bij profclubs dat ze ooit de nieuwe Ronaldo of Messi worden. Trainer Ton Jenner maakt zich zorgen en ziet dagelijks de keerzijde van die droom.

Op de voetbalvelden van Sport en Vriendschap in Leidschendam komen elke zondagochtend voetballertjes van clubs uit de regio naar de voetbalacademie van Ton Jenner. Tegen betaling krijgen ze extra training. Het is een aantrekkelijke kweekvijver waaruit scouts van de betaalde voetbalclubs (BVO's) graag putten.

'Veel te jong gescout'

Jenner maakt zich zorgen over de leeftijd waarop er gescout wordt. "Vaak zijn de jongetjes nog maar vijf of zes jaar. Kinderen hebben een droom om betaald voetballer te worden. Maar dat is natuurlijk helemaal niet reëel als je zo jong bent, want je gaat je pas op latere leeftijd ontwikkelen."

Ook vindt de trainer dat de leeftijdsgrens waarop er gescout wordt omhoog moet. "Ik moet eerlijk zeggen dat de overheid zich soms overal mee bemoeit, maar misschien moeten ze hier nou toevallig wel eens wat aan doen." De KNVB stelde in 2007 dat clubs een minimumleeftijd van 10 jaar moeten aanhouden. In praktijk houdt niemand zich eraan.

Grote druk op de talenten

De BVO's hanteren een soort stoplichtsysteem. "Sta je op groen dan mag je door. Sta je op oranje dan is het onzeker. De jongetjes staat vaak maanden op oranje en dat zorgt voor veel spanning", legt Jenner uit.

Door die druk ziet Jenner de kinderen veranderen. "Hun zelfvertrouwen zakt tot het dieptepunt. Ze denken dat ze het niet meer kunnen. Vaak zie je dat ze helemaal niet meer gaan voetballen na zo'n afwijzing. De lol is dan echt een beetje verdwenen bij die jongens. Dat vind ik doodzonde."

Video: Ton Jenner vertelt over de keerzijde van jong scouten

Ton Jenner vertelt over de keerzijde van het jong scouten van talent.