Kinderen en corona, het blijkt niet altijd een makkelijke combinatie. Zeker als je er veel hebt, op verschillende scholen, met uiteenlopende regels. "We zaten wekenlang met z'n allen in quarantaine, dat was pittig."

Tijdens de eerste golf waren alle scholen dicht, van basisonderwijs tot universiteit. Lastig voor kinderen en ouders, maar wel duidelijk. Dat is nu anders: iedere school houdt er andere regels op na. Voor gezinnen leidt dat soms tot ingewikkelde situaties. Daar kunnen deze drie vrouwen over meepraten.

Eindelijk alles weer normaal

"Na de zomervakantie gingen de scholen weer open. Eindelijk wordt alles weer normaal, dachten we toen. Maar dat liep anders: een van onze jongens bleek tijdens zijn introductieweek op de middelbare school dichtbij een meisje met corona te hebben gezeten", vertelt Patricia Burgstra-Cillekens uit Beverwijk. Samen met haar partner Johan heeft zij acht kinderen.

"We hebben onze zoon preventief thuisgehouden, maar voor zijn school bleek dat ingewikkeld: het ene moment werden er online lessen verzorgd, het andere moment niet. De week erna werd de hele klas alsnog naar huis gestuurd. In totaal zat hij tweeënhalve week thuis en omdat hij wat extra begeleiding nodig heeft, was dat best een opgave."

Iedere school andere regels

Van de acht kinderen wonen er nog zeven thuis. De jongste is anderhalf, de oudste 22. Twee kids zijn nog te jong om naar school te gaan en de rest gaat naar de basisschool, de middelbare of werkt. Normaal gesproken hebben Patricia en Johan het er al druk mee, maar de afgelopen tijd deed corona er nog een flinke schep bovenop.

Tijdens de lockdown dit voorjaar zat het hele gezin thuis, alle scholen waren immers dicht. Hoewel dat in het begin een uitdaging was, omdat vooral de middelbare school het online lesgeven niet goed voor elkaar had, was het ook duidelijk, vindt Patricia. "Nu houdt iedere school er eigen regels op na." Voor Patricia en Johan betekent dit dat ze van vier scholen informatie krijgen. "De beslisbomen vliegen ons om de oren", grinnikt ze.

Lees ook

Met negen man in quarantaine

Een paar weken geleden moest het hele gezin Burgstra-Cillekens in quarantaine. Een paar gezinsleden hadden vage klachten die op corona duidden. Dag in dag uit met z'n allen thuiszitten, dat is best pittig, ontdekte Patricia. "Je kunt niet even naar het bos als je klachten hebt, je wereld is ineens ontzettend klein."

Wat hielp was de structuur van het schoolwerk: de kinderen hadden allemaal opdrachten mee naar huis gekregen en konden deels online werken. "We probeerden er het beste van te maken. Als het even kon, stond ik bijvoorbeeld wat langer in de keuken, om een extra lekkere maaltijd te bereiden."

Lastig voor de kinderen

Patricia merkt dat 2020 een lastig jaar is voor haar kinderen: elke keer als er nieuwe maatregelen worden aangekondigd, valt hun ritme weg. "Ze begrijpen niet allemaal even goed waarom de overheid bepaalde beslissingen maakt. Daarnaast missen ze hun klasgenoten ontzettend."

Toch blijft de moeder van acht positief. "Wij zijn niet de enigen in deze situatie, voor mijn gevoel scheelt dat." Als lid van een groep voor grote gezinnen weet ze daar alles van.

Lees ook

Sacha Goossens, haar partner Cees en hun drie kinderen
Bron: Eigen foto
Sacha, haar partner Cees en hun drie kinderen

Op twee plekken in quarantaine

"Het is misgegaan tijdens een etentje met vrienden, net voordat de nieuwe regels werden aangekondigd", denkt Sacha Goossens uit Spaarndam. Een paar dagen later voelde Cees, haar partner, zich ineens niet goed. Corona, zo bleek. Sacha en twee van hun drie kinderen waren op het moment van de uitslag in het Brabantse Sambeek, op bezoek bij Sacha's zus. En daar zijn ze maar gebleven.

"Mijn ouders wonen ook in Sambeek en waren toevallig op vakantie. Dus toen ben ik met de kids tijdelijk in hun huis getrokken, terwijl Cees met onze andere zoon in quarantaine ging in Spaarndam." Ook Sacha en haar zoon kregen coronaklachten. "Daar zaten we dan, op twee verschillende plekken in quarantaine."

Talk of the town

Net als Patricia merkte Sacha dat het voor de kinderen ingewikkeld was om niet naar school te kunnen. "Een van de kids is heel praktisch ingesteld, geen studiebol. Voor hem was de quarantaine echt afzien." Met elkaar blijven praten, dat heeft het gezin volgens Sacha geholpen om de quarantainetijd door te komen.

"Stiekem was ik wel blij dat ik tijdelijk in Sambeek zat", lacht Sacha. "In Spaarndam kent iedereen elkaar. Al snel hadden inwoners door dat er iets met ons aan de hand was. We waren talk of the town. Kregen telefoontjes met de vraag wat we hadden gedaan, hoe we in hemelsnaam aan corona kwamen. En als Cees even buiten was, werd daarover gepraat. Aan de andere kant werden er bijna dagelijks boodschappen bezorgd. Wonen in een dorp heeft twee kanten."

Esther met zoon en partner en zijn twee kinderen, inmiddels is er een vierde kind bijgekomen
Bron: Eigen foto
Esther met zoon en partner en zijn twee kinderen, inmiddels is er een vierde bijgekomen

Samengesteld gezin

"Mijn man en ik verschillen nogal van opvattingen wat corona betreft. Aangezien we een samengesteld gezin zijn, zorgt dat regelmatig voor strijd", vertelt Esther Methorst-Van Wijk uit Zeist.

Het zijn perikelen waar veel samengestelde gezinnen mee kampen, denkt ze. En dat is ook wel weer een troost. Esther heeft zelf een zoon van 15, met haar huidige partner heeft Esther een zoontje van 1. Hij heeft daarnaast twee kinderen van 13 en 19.

Kinderdagverblijf

Esthers jongste is op dit moment 'voor de zoveelste keer' thuis, omdat hij niet naar de kinderopvang mag vanwege een kuchje. "De regels van het kinderdagverblijf vind ik op dit moment het moeilijkst. Of eigenlijk: het bijhouden ervan", vertelt ze. "Ze veranderen telkens. Het ene moment moeten alle kinderen met een kuchje naar huis, het andere moment geldt dat alleen voor een neusverkoudheid."

Als de pubers thuis moeten blijven vanwege corona, redden die zich wel, weet Esther. "Maar dat geldt niet voor een jong kind." Omdat ze als zzp'er vanuit huis werkt, is het extra lastig dat ze haar jongetje niet naar de opvang kan brengen. "Als dit nog lang zo doorgaat, voorzie ik een dramatische situatie. Ik hoop dat de tweede golf snel overwaait."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.