Er dreigt een opstand onder de inwoners van het Groningse Lageland, de plek waar het testcentrum voor het de hyperloop - een supersnel transportsysteem - moet komen. Inwoners zijn boos op de gemeente. "We leven toch in niet in Noord-Korea?"

Terwijl de eerste paal van het testcentrum nog de grond in moet worden geslagen, is er nu al grote onrust ontstaan in Lageland, de plek waar de hyperloop moet verrijzen. Inwoner Erik Schoppen is met name boos omdat alles zo rauw op zijn dak valt. "We kregen vorige week een briefje in de bus. We zijn dus totaal niet gewaarschuwd. De gemeente heeft de informatieplicht geschonden. We leven toch in een democratische rechtstaat, niet in Noord-Korea?"

Ontwrichtend voor omgeving

Schoppen is juist in Lagendijk gaan wonen vanwege de rust en de weidse uitzichten. Daar lijkt weinig van over te blijven als de hyperloop in zijn achtertuin komt te staan. "Het is echt een enorm project, met gevolgen die ontwrichtend kunnen zijn voor de directe omgeving", zegt Erik Schoppen.

Hij is niet tegen het project an sich. "Tegen verduurzaming heb ik helemaal niks, maar had ons een paar maanden eerder op de hoogte gesteld. Nu voel ik mij echt mentaal platgewalst. Ik voel me een proefpersoon in mijn eigen woning." Ook vreest Schoppen dat zijn huis behoorlijk in waarde kan gaan zakken. "Die kans sluit ik niet uit. Het uitzicht gaat echt veranderen, dat kan zomaar een paar ton gaan schelen. Ik houd echt rekening met een waardedaling van 30 tot 40 procent."

info

Wat is een hyperloop?

De hyperloop is een transportmiddel waarbij gebruik gemaakt wordt van een luchtdrukbuis. Zowel mensen als goederen kunnen hierdoor verplaatst worden. het systeem is enigszins vergelijkbaar met buizenpost. Elon Musk, de bedenker van de Tesla, staat aan de wieg van het ontwerp. TU Delft dacht mee over het ontwerp, en maakte een enorm lichte variant. Ook twintiger Tim Houter ontwierp een hyperloop. Die moet 1.100 kilometer per uur gaan rijden. "Ik denk niet in onmogelijkheden", zei hij daar zelf over.

'Gemeente handelt correct'

Hoogleraar bestuursrecht Wim Voermans denkt dat het allemaal niet zo'n vaart hoeft te lopen. Vooral omdat er nog een uitgebreide informatieavond komt begin januari. "Hier kunnen mensen nog hun mening naar voren brengen. Overigens heeft niemand in Nederland recht op uitzicht dat nooit belemmerd zal worden."

Ook benadrukt Voermans dat als het testcentrum er komt inwoners ook nog de mogelijkheid hebben om een procedure aan te spannen. "Als jij als inwoner onevenredig veel schade leidt kun je daar voor worden vrijgesteld. Die mogelijkheid hebben Schoppen en de zijnen dus nog. Vaak wordt dit overigens al bij het besluit meegenomen, dit schadebedrag voor direct omwonenden."

Tv-reportage EenVandaag: Groningers boos over komst hyperloop

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.