Partijvoorzitter Marjolein Meijer en Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks stappen op. Ze hebben erkend gelogen te hebben over wanneer ze een relatie kregen. De relatie kwam aan het licht na vragen van EenVandaag.

Vorige week nog meldde GroenLinks op vragen van EenVandaag dat er geen sprake was van belangenverstrengeling, omdat de relatie pas na de Kamerverkiezingen van 2017 zou zijn begonnen. 

Kijk en lees ook

‘Niet de volledige waarheid op tafel gelegd’

Het partijbestuur kreeg echter woensdag een signaal dat de relatie al eerder, in 2016 was begonnen. In een verklaring heeft GroenLinks laten weten dat Meijer en Grashoff ‘niet de volledige waarheid op tafel hebben gelegd. Dat nieuwe feit veroorzaakte een vertrouwensbreuk voor zowel Partijbestuur, Toezichtraad als Tweede Kamerfractie.’ Het tweetal stapt per direct op.

Klaver: ‘vertrouwen is beschaamd’

Fractievoorzitter Jesse Klaver liet in een mail aan de leden van GroenLinks weten het vertrek van Meijer en Grashoff te betreuren: "In een hecht team dat knokt voor gezamenlijke idealen, moet je blind op elkaar kunnen vertrouwen en zeker weten dat iemand de waarheid spreekt.”

Klaver zegt in deze mail dat Meijer en Grashoff tijdens het gesprek vorige week aangaven dat zij toen het hele verhaal hebben verteld. "Als vervolgens blijkt dat niet de volledige waarheid op tafel is gekomen, dat de relatie eerder is ontstaan, dan is het vertrouwen beschaamd."

reactie
clock 06-06-2018 05:53

Verklaring GroenLinks over aftreden Marjolein Meijer en Rik Grashoff

In een gezamenlijke vergadering van het Partijbestuur en de Toezichtraad heeft partijvoorzitter Marjolein Meijer vanavond haar ontslag aangeboden. Ook Rik Grashoff heeft aangegeven zijn ontslag aan te bieden als Tweede Kamerlid. 

Vorige week donderdag meldden Marjolein Meijer en Rik Grashoff aan de Tweede Kamerfractie, het Partijbestuur en de Toezichtraad dat zij sinds ongeveer een jaar, namelijk vanaf begin april 2017, een relatie hadden. Aan het eind van dinsdagmiddag kreeg het partijbestuur een signaal dat de relatie eerder is ontstaan en ook al speelde voor de verkiezingen van maart 2017.

Daarmee geconfronteerd gaven zowel Marjolein als Rik toe dat zij vorige week niet de volledige waarheid op tafel hebben gelegd. Dat nieuwe feit veroorzaakte een vertrouwensbreuk voor zowel Partijbestuur, Toezichtraad als Tweede Kamerfractie. Zowel Marjolein Meijer als Rik Grashoff hebben daarop hun ontslag aangeboden. Rik Grashoff stelt zijn zetel ter beschikking.​​​​​​

'De Dag': hoe ontdek je een geheime relatie?

EenVandaag-verslaggever Elodie Verweij was te gast in podcast 'De Dag' van NPO Radio 1. Ze vertelt hoe zij het verhaal van de relatie tussen Meijer en Grashoff ontdekte. Ze kwam ze simpelweg op straat tegen: "Het was duidelijk dat ze een relatie hadden."