Grappig! Maak je al jaren (al zeg ik het zelf) allerhande aardige reportages over belangwekkende onderwerpen die nooit worden opgemerkt, houd je een keer een redelijk interview met één van de vele zangers die Nederland rijk is en de wereld is terstond te klein. Veel te klein. Shownieuws ("Meneer, U wilt nu zeker niks meer met Gordon te maken hebben he?") vindt het nodig mee te doen aan de transformatie van een mug in een olifant en aldus maak ik mijn debuut in de wereld van glitter en glamour. Gordon bedankt!

Nu het stof weer een beetje is gaan liggen en de kikkers weer terug op de kruiwagen zijn, is het 'misschien' tijd voor wat concluderende opmerkingen. Nou hopsakee dan maar. Het interview aan de keukentafel bracht ons een goedbekeken reportage (22% en 532 duizend kijkers) en heel veel lezers van (6100) en reacties (80) op mijn weblog.

Kort en bondig kunnen we stellen: Gordon (net als Boeddha) leeft enorm! Bij RTL mag hij dan 'misschien' niet scoren, bij EénVandaag doet hij het meer dan prima. Mede namens de Tros hartelijk dank.

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De reacties op mijn weblog lezend, schrik je wel van de felle ongenuanceerde teksten. En dan te bedenken dat we nog heel veel reacties niet hebben geplaatst vanwege het te kwetsende karakter. Nederland, gedraag je toch eens! En als je al iemand afzeikt, doe het dan zoals Gordon gewoon onder eigen naam. Want dat kunnen we de man nageven... hij doet het (voor een hoop geld weliswaar) allemaal open en bloot.

Ook Gordon zelf reageert op mijn weblog. Op zich sportief en dank daarvoor al is wat hij zegt feitelijk onjuist. Ik begin het interview niet, zoals Gordon beweert, met (ik citeer hem) "Stel je had Lisa gehad als X factor protege en gewonnen in die show........" doch met het verrassende: Gordon, hoe is het met je? (Dit naar aanleiding van zijn optreden als swaffelsint op de Gaypride).

Pas na 25 minuten komt het gesprek op Lisa, de winnares van de X-factor-show. En toen, wat enorm onprofessioneel van me, was ik per abuis even kwijt dat Gordon winnares Lisa begeleidde. Gordon vals: "Het getuigt bij het opnoemen van al deze zaken van een knulligheid kent geen tijd dat een interview met een lokale omroep nog beter was voorbereidt." (Oeps Gordon. En dat na een reportage waarop hij naar eigen zeggen zoveel "positieve reacties" kreeg...) Nergens suggereer ik dat Gordon NIET de begeleider was van de winnende Lisa.

Tenslotte, Gordon zegt in z'n reactie helemaal niet boos te zijn. Maar via z'n pr-dame dreigt hij wel meteen met een kort geding. Dat vind ik boos gedrag!

Oh ja.. behalve teksten met heel veel vuile woordkeus plaatsen wij van EénVandaag in principe elke reactie op de weblog. Ook Gordon krijgt dus gewoon een plekje. Maar andersom is dat niet zo. Ons licht kritische mailtje naar Gordons' gastenboek wordt, proefondervindelijk, niet geplaatst. Maar de tekst: "Je bent een kanjer, ga zo door en trek je er maar niks van aan" zien we doodleuk wel terug.

Voor mezelf trek ik de volgende conclusie:

"Toppers" zoals Gordon zijn het niet gewend kritisch journalistiek beschouwd te worden. Vandaar z'n heftige reactie op kritische vragen. De Gordons van deze wereld zijn ook meer bedrijven dan mensen. Gordon bijvoorbeeld heeft een eigen kledinglijn die hij via z'n eigen site aan de man brengt. Gordon treedt op en doet dat niet voor een habbekrats. Tal van mensen leven van "Toppers" als Gordon. Er wordt alles aan gedaan deze BN-ers goed in de markt te zetten. Ze bellen met media... hij leest voor het eerst op tv gedichten voor.. (en wij gaan erop in) en na afloop blijkt er een gedichtenbundel aan te komen die met kerst in de winkels ligt. Gordon realiseert zich dat hij met z'n negatieve imago is vastgelopen en zoekt naarstig naar nieuwe wegen: boeddhisme, zen, gedichten.. weet ik veel. Allerhande pr-dames moeten z'n nieuwe ik in de markt zetten. Ze proberen journalisten te bewegen "positieve" verhalen over hun sterren te maken.

Eén en ander maakt overigens Gordon niet per definitie 'niet-integer' maar het zijn wel achtergronden die vaak worden vergeten.

In showbizzprogramma's als RTL Boulevard en SBS Shownieuws babbelen allerlei "sterren", toppers" en "BN-ers" die tot aan de elleboog in elkaars bibs zitten: Albert, Winston, Gordon, Gerard.. noem ze maar op. Ze spelen elkaar de bal toe. Hoe meer je genoemd wordt, des te hoger de bookingsprijs die je kunt vragen.

Miljoenen mensen kijken ernaar en dan krijg je teksten als: "Jamai is zo'n talent", "Niemand kan eigenlijk beter zingen dan Boris", "Als Thomas Berge het niet gaat maken, eet ik m'n haar op". Slijm 'm erin en iedereen houdt van elkaar want we eten er allemaal van. En daar doet EénVandaag dus even niet aan mee.

Over en uit nu. Gordon, zand erover!

Zen!

Gordon, Zen!

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.