Een pinguïn die je recht in de ogen kunt aankijken als je staat. Tegenwoordig is het ondenkbaar, maar ruim 60 miljoen jaar geleden bestonden er pinguïns van 1,60 meter lang. Dat blijkt uit restanten die zijn gevonden in Nieuw-Zeeland.

Een amateur-paleontoloog vond de pinguïnfossielen op het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. De resten werden maanden geleden gevonden. Inmiddels zijn ze geanalyseerd en over een paar maanden worden ze tentoongesteld, meldt Het Laatste Nieuws.

80 kilo zwaar

De reuzenpinguïn, omgedoopt tot crossvallia waiparensis, blijkt tot wel 80 kilo gewogen te hebben. Ter vergelijking, de keizerspinguïn, de grootste nog levende pinguïn, kan tot 1,30 meter lang en 'slechts' 23 kilo zwaar worden.

Reuzenpinguin
Bron: Canterbury Museum
De reuzenpinguïn was vroeger bijna even groot als een mens

Deze voorouder van de moderne pinguïn gebruikte zijn voeten veel meer om te zwemmen en zou mogelijk nog niet rechtop hebben gelopen, zoals de pinguïns van nu.

Nog veel meer reuzensoorten

De reuzenpinguïn voegt zich bij een bijzonder rijtje van dieren die zijn uitgestorven in Nieuw-Zeeland. Zo werden twee 2 geleden ook al de resten gevonden van een grote papegaai van 1 meter, met een enorme bek waarmee hij soortgenoten kon verslinden.

Lees ook

Ook een gigantische adelaar, een gravende vleermuis en een moa werden ontdekt op het zuidelijke eiland van het land. De fossielen van al deze verschillende reuzensoorten zullen later dit jaar worden tentoongesteld in het Canterbury Museum.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.