Eerlijk en grenzeloos radio maken. Dat is wat Giel Beelen (40) het liefste doet. Na een radiostilte van enkele maanden presenteert de DJ sinds oktober een nieuwe ochtendshow bij Radio Veronica. “Ik ben een avondmens dat vroeg op moet staan.”

Liefde voor de radio zit hem in zijn genen. Het begint op een zolderkamer in Haarlem, waar Giel Beelen (dan 8 jaar) met cassettebandjes zijn eigen Radio Dekker uitzendt. Via lokale omroepen belandt Beelen uiteindelijk bij 3FM. Daar presenteert hij ruim 12,5 jaar een vroege ochtendshow, het meest prestigieuze tijdslot in de radiowereld. Bij de publieke zender is hij een van de drijvende krachten achter Serious Request, een jaarlijks terugkerende actie waarin drie DJ’s vanuit een Glazen Huis geld inzamelen voor projecten van het Nederlandse Rode Kruis. 

Van publieke naar commerciële zender

Maar het tij keert. Het marktaandeel van 3FM zakte in 2016 naar een dieptepunt. Bekende radio-dj's als Gerard Ekdom, Rob Stenders, Sander Lantinga, Giel Beelen en Paul Rabbering vertrokken bij 3FM. In oktober 2017 maakt ook Beelen de overstap. Hij laat BNNVARA achter zich en na meer dan twaalf jaar komt er een einde aan zijn ochtendshow op 3FM.

Ik was het al tijden niet eens met de koers van het station, maar dacht me daaraan te onttrekken met een leuk, eigen programma. Een denkfout”, aldus Beelen in het AD. “Als je je schaamt voor het station, moet je er gewoon niet op zitten. We wisten niet voor wie we nu eigenlijk radio moesten maken. Tieners of toch twintigers? Of nog iets ouder?”

Uit recente cijfers blijkt dat het lek nog steeds niet boven is: ook na het vertrek van Beelen blijven de cijfers dalen. Voor Beelen is de overstap naar Veronica een succes. Bij zijn nieuwe werkgever geniet Beelen zichtbaar. “Als maker is het zo fijn om te weten voor wie je het doet.”

Grenzeloos

Beelen kleurt graag buiten de lijntjes en gaat daarbij ook weleens in de fout. Meer dan eens haalt hij het nieuws met impulsieve uitspraken en bijzondere acties. Zo bood hij vorig jaar zijn excuses aan omdat hij een racistische grap had gemaakt over Sylvana Simons. Ook liet hij zich tijdens een uitzending oraal bevredigen door een prostituee en werd hij ooit ontslagen omdat hij Mein Kampf aanprees als een indrukwekkend boek. Dat leverde hem de reputatie als ‘shockjock’ op.

Zelf ziet Giel dat echter anders: hij heeft gewoon niet zoveel grenzen. In tegenstelling tot een shockjock is hij niet constant op zoek naar grenzen: hij gaat ze alleen niet uit de weg, zegt hij. “Dat is echt een mediading”, aldus Beelen. “Het zou te smal zijn als je als DJ alleen maar bezig bent met shockeren.”

Passie

Maar Beelen vestigde de aandacht ook op zich in positieve zin: in 2014 verbrak hij het record live radio maken. Hij hield het 198 uur vol in de radiostudio. “Giel maakte nooit radio zonder zich uit te spreken”, zegt Florent Luyckx, zijn voormalige zenderbaas 3FM in de Volkskrant. “Mensen zijn Giels acties gaan zien als een schreeuw om aandacht. Dat is onzin. Hij zegt gewoon wat hij vindt. En als hij iets zegt stopt hij niet met nadenken. Hij is altijd bereid om te reflecteren.”

Eén ding is duidelijk: Beelens leven speelt zich af op de radio. Ook in zijn huidige woning is de zolderkamer met geluidsapparatuur niet verdwenen. Op zolder maakt hij radio voor internet. Op zolder maakt hij radio voor internet, gepassioneerd als altijd.

Over EendVandaag

EenVandaag gaat deze winter weer op pad. In een lelijke eend, met warme chocolademelk en een interessante gast. Om te praten over het afgelopen jaar en de beloften van het nieuwe jaar.