Nederland moet strengere regels hanteren voor luchtkwaliteit. Daarvoor pleit de Gezondheidsraad dinsdag, een adviesorgaan van de regering. Het kabinet zou niet moeten uitgaan van de Europese grenswaarden, zoals nu het geval is, maar de waarden die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert. De waarden van het WHO zijn met name voor fijnstof strenger dan de Europese normen.

De lucht in Nederland is de afgelopen decennia een stuk schoner geworden en voldoet nu grotendeels aan de Europese normen. Desondanks leiden concentraties fijnstof, stikstofdioxide en ozon in de lucht naar schatting tot 12.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar. Alleen al blootstelling aan fijnstof is verantwoordelijk voor zo’n 4 procent van de ziektelast in Nederland.

Extra beperkingen voor grote vervuilers

De raad adviseert staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) Stientje van Veldhoven om prioriteit te geven aan het terugdringen van de concentraties fijnstof en stikstofdioxide afkomstig van vooral dieselvoertuigen. Ook wordt geadviseerd de uitstoot van ammoniak door de veehouderij aan te pakken. Dat zou betekenen dat grote vervuilers nog meer beperkingen opgelegd zouden moeten krijgen door de overheid. “Forse gezondheidswinst is mogelijk”, aldus voorzitter Pim van Gool van de Gezondheidsraad in een interview in Trouw. "We moeten dit ook Europees aanpakken, luchtstromen houden zich niet aan landsgrenzen.”

reactie
clock 23-01-2018 01:00

Reactie staatssecretaris Van Veldhoven

"Ik ben blij met het advies, want het zet gezondheid van de mensen voorop bij het verder verbeteren van de luchtkwaliteit. Een betere luchtkwaliteit is belangrijk bij het voorkomen van toekomstige gezondheidskosten en het zoveel mogelijk voorkomen van vroegtijdige sterfte."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.