Kandidaten vinden voor de gemeenteraadsverkiezingen was een lastige klus. Vooral jongeren zijn maar mondjesmaat vertegenwoordigd. Maar ze zijn er wel. "Bij ons zie je steeds nieuwe gezichten, terwijl de gemeentepolitiek wordt gedomineerd door grijze mannen", zegt Stan Willems (23) van de lokale partij Jong Uden. Een van de jongste lijsttrekkers van Nederland is Floris de Boer (19 jaar) voor Hart voor Langedijk/D66. "Ik wil laten zien dat niet alleen mannen met de leeftijd van mijn vader de zaken kunnen regelen."

Vorig jaar was de gemiddelde leeftijd van een raadslid bijna 56 jaar. Tien jaar geleden was dat nog 49 jaar. De tijd die het raadswerk kost schrikt af net als de lage beloning. Het gemiddelde raadslid in Nederland verdient 4,83 per uur.  Dat is minder dan het minimumjeugdloon voor een 19-jarige. Nu complexe taken zoals jeugdzorg en de zorg voor ouderen naar de gemeenten zijn overgegaan is het raadswerk ook moeilijker geworden.

Jongste van Nederland

Pas sinds vorig jaar is Floris de Boer politiek actief. Als 12-jarige raakte hij al geïnteresseerd in politiek. Op zijn achttiende verjaardag dacht hij: ik moet de daad bij het woord voegen en hij meldde zich aan als lid. Hij appte de lokale afdeling van D66 of hij wat kon doen. Een jaar later is hij lijsttrekker – een van de jongste in Nederland. "Het is leuk om anders te zijn dan de rest."

Hij woont nog bij zijn ouders in het Noord-Hollandse Langedijk en studeerde tot vorige maand  politicologie. Zijn vrienden reageerden gereserveerd op zijn stap in de dorpspolitiek: "Daar kun je ook voor kiezen." Dit is zijn drijfveer: "In de politiek zie je veel mannen die zo oud zijn als je vader en die vooral zaken voor zichzelf proberen te regelen. Ik wil laten zien dat het beter werkt als verschillende doelgroepen in het bestuur zitten."

Nieuwe gezichten

De lokale partij Jong Uden bestaat al 20 jaar. De partij telt vijf gemeenteraadsleden en een wethouder in het college van de Brabantse gemeente. Een van de grondleggers, Marnix Bakerman, is tegenwoordig burgemeester van Landerd.

Raadsleden mogen maximaal twee termijnen in de raad zitten. "Dat zorgt voor doorloop", zegt fractievoorzitter Stan Willems (23), die politicologie studeert. "Wij geloven in vernieuwing van de politiek. We zijn daardoor ook behoorlijk veel jonger dan de doorsnee fractie in een gemeenteraad. Bij ons zie je steeds nieuwe gezichten, terwijl de gemeentepolitiek wordt gedomineerd door grijze  mannen. Zij voelen jongeren niet aan, wij zitten op een korte afstand."

Zijn partij heeft er de afgelopen vier jaar voor gezorgd dat er bijvoorbeeld in de spits een snelbus is gekomen. "Veel studenten reizen vanuit Uden naar Den Bosch of Eindhoven. De bussen zaten in de spits overvol en reden op hun route langs alle kleine dorpjes in de omgeving. Dat kostte heel veel tijd. Nu is er in de spits een snelbus.’’ Ook heeft de partij zich hard gemaakt voor een lening van de gemeente voor de startende woningzoekende.

Scherpe randjes weg

Stan Willems wilde veel veranderen toen hij vier jaar voor Jong Uden de politiek instapte, maar de realiteit bleek weerbarstig. "Je kunt niet altijd je zin krijgen. Je moet zaken met andere partijen regelen. Ik vind dat niet lastig. Dat onderhandelen zorgt ervoor dat bij jezelf de scherpe randjes verdwijnen."

info
clock 22-02-2018 01:00

Het jonge D66-lid Floris de Boer nam in een kritische column in januari afstand van zijn prominente partijgenoot Jan Hoekema, die op dat moment interim burgemeester was in Langedijk. Hoekema raakte in opspraak omdat hij bij zijn vertrek als burgemeester van Wassenaar 17.800 euro meekreeg, bovenop de gewone wachtgeldregeling. Inmiddels is Hoekema ook teruggetreden als waarnemend burgemeester van Langedijk.