In de schatkamer van het Ministerie van Financiën ligt meer dan 152 miljoen euro te wachten tot de eigenaren zich melden. In veel gevallen weet de eigenaar niet dat het bedrag van hem of haar is. Misschien heb jij wel recht op een financiële meevaller.

Een onbekend familielid dat jou een fortuin nalaat, het is een stiekeme droom van velen. En het kan zomaar waarheid worden. Volgens het Ministerie van Financiën hebben ruim 65.000 rechthebbenden recht op een bedrag uit de zogenoemde consignatiekas.

Grote geldpot

De consignatiekas is een grote geldpot waarin voornamelijk notarissen, curatoren en advocaten geldbedragen storten waarvan de rechthebbende niet achterhaald kan worden, of als niet bekend is of diegene het geld wil aannemen.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat iemand overlijdt, maar er geen partner, kinderen of andere directe familie bekend is. Het recht op de erfenis gaat door tot in de zesde graad van de bloedlijn van de overledene. Dat zijn de kleinkinderen van je oudoom of oudtante. Grote kans dat je niet weet wie dat zijn.

152 miljoen euro

Naast erfenissen zit er ook geld in de kas dat afkomstig is uit het bedrijfsleven. Denk daarbij aan faillisementen, schuldsaneringen of wanneer een bedrijf of particulier wordt uitgekocht door de overheid.

Het Ministerie van Financiën laat weten dat er op dit moment meer dan 152 miljoen euro in de consignatiekas zit. Gemiddeld is dat dus zo'n 2.300 euro per rechthebbende.

Geld naar de staat

Het geld blijft niet voor eeuwig wachten op de eigenaar. Als er na 20 jaar geen claim is ingediend, is het voor de staat. Bekijk hieronder hoeveel de afgelopen drie jaar aan rechthebbenden is uitgekeerd, en welk gedeelte in de staatskas is beland.

Wil jij weten of je aanspraak kan maken op geld uit een erfenis of faillissement? Op de website van de Rijksoverheid kun je zien of je recht hebt op een uitkering uit de consignatiekas.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.