Volgens actievoerder Jan Nieboer zijn actievoerders die aannemers en boeren bedreigen 'gewoon huisvaders in opperste wanhoop'. Feit is dat het verzet tegen de komst van twee windparken in Noord-Nederland ronduit grimmig is geworden.

In brand gestoken schuren, asbest in weilanden, dreigbrieven gericht aan aannemers en pamfletten met swastika's bij portretten van betrokkenen. Het verzet tegen twee windmolenparken ging al zo ver dat veiligheidsdienst NCTV vorig jaar al waarschuwde dat dit verzet 'buitenwettelijke vormen' had aangenomen. Met hulp van televisieprogramma Opsporing Verzocht wordt nu geprobeerd de verantwoordelijken op te pakken.

Handgranaten en semtex

Woordvoerder Tegenwind Veenkoloniën Jan Nieboer benadrukt dat hij dit soort acties niet goedkeurt, maar snapt wel waar de woede en frustratie vandaan komt. "Degenen die die dreigbrieven versturen zijn gewoon burgers die nog nooit iets verkeerd hebben gedaan, maar in opperste wanhoop naar dit soort excessen grijpen om maar hun leefomgeving en hun leven te beschermen."

Want windturbines bederven niet alleen de rust en het landschap, volgens Nieboer maken ze ook mensen ziek. De woede onder de bevolking is zo groot dat mensen hem anoniem laten weten tot geweld te willen overgaan. "Die mensen tikken mij op de schouders en die zeggen: 'Nieboer, ik heb handgranaten en semtex gekocht'." Nieboer doet dan naar eigen zeggen steevast aangifte, en probeert mensen te overtuigen dat de democratische weg bewandelt dient te worden. "Dan zeggen ze: Jan, jij lult uit je nek. Als je succes had gehad met democratische middelen, dan had ik hier niet gestaan."

Lees ook

Geen kans om mee te denken

Jurist en politicoloog Sanne Akerboom herkent de machteloosheid: "Mensen hebben het gevoel dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Ze hebben niet het idee dat de overheid nog naar hun luistert."

Het probleem ligt volgens Akerboom doordat plannen op nationaal niveau worden ontwikkelt, zonder ruimte voor invloed van onderaf. "Mensen willen meedenken, maar krijgen geen kans. De plannen worden op een nationaal niveau uitgerold, en krijgen niet de kans mee te denken. Het idee dat burgers constructieve ideeën hebben wordt totaal niet meegenomen."

Belangen burgers compleet genegeerd

Ook burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden Groningen keurt bedreigingen nadrukkelijk af, maar laat ook duidelijk weten dat zijn gemeentebestuur zich tegen de plannen heeft verzet. "Omdat we willen dat de mensen serieus moeten worden genomen. Je negeert de belangen van de bewoners compleet. Het wordt een optelsom van mensen die zich niet door de overheid gehoord voelen."

Akerboom zegt dat de politiek er inmiddels wel van heeft geleerd. "Al lijkt dat niet altijd zo. Het idee is dat we in de nieuwe doelstellingen voor 2030 op een andere manier te werk gaan. In de regio wordt dan veel meer overgelaten aan gemeenten en provincie om samen te bedenken waar nieuwe hernieuwbare elektriciteit moet komen, maar ook om deze strategische beslissingen samen met de bevolking te nemen."

Mensen bij plannen betrekken

Het betrekken van die burger in dit soort plannen is wat burgemeester Hoogendoorn betreft dan ook cruciaal. "Het gaat om draagvlak. Als je de lasten van die windmolens goed weet te verdelen, krijg je medewerking. Maar als je de belangen helemaal niet serieus neemt, dan krijgen mensen daar weerstand tegen. We moeten echt leren op een andere manier onze plannen te maken. De klimaatdoelstelling staan echt niet ter discussie, dat snappen mensen."

bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.