In de Johan Cruijff ArenA gaan supporters het vaakst met elkaar op de vuist. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd bij de politie. Bij meer dan de helft van de thuiswedstrijden die Ajax speelt, vinden geweldsincidenten plaats.

EenVandaag kreeg inzage in de cijfers over de afgelopen vier seizoenen. In die tijd werden bij 38 eredivisiewedstrijden van de Amsterdammers geweldsincidenten gemeld door de politie. Fors meer dan bij de andere eredivisieclubs. Het gaat hierbij om vechtpartijen en mishandelingen. Op de tweede plaats staat Willem II, met 22 geweldsincidenten rondom thuiswedstrijden. SC Heerenveen completeert de top drie met negentien meldingen van fysiek geweld.

Reactie Ajax

Ajax herkent zich niet in de cijfers, laat een woordvoerder weten."Wij denken dat onze consequente mate van registratie, in combinatie met het hogere toeschouwersaantal ten opzichte van alle andere clubs, een wat vertekend beeld geeft."

Volgens Ajax worden "alle 'opstootjes' geregistreerd als mishandeling of vechtpartij. Het zijn in nagenoeg alle gevallen onderlinge incidenten die niets te maken hebben met de supporters van de tegenstander."

Lees ook

Een woordvoerder van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme erkent dat er sprake kan zijn van 'interpretatieverschillen' tussen regionale politie eenheden. Toch geven de cijfers wel een goed beeld: "De afspraken over de wijze waarop incidenten geregistreerd worden zijn landelijk gemaakt en gelden voor alle eenheden."

Bij FC Emmen was het de afgelopen jaren het meest vreedzaam tijdens thuiswedstrijden. Slechts bij twee thuiswedstrijden gingen supporters op de vuist. Hierbij zijn eveneens de wedstrijden van Emmen in de Eerste Divisie meegenomen. Ook bij PEC Zwolle, NAC Breda en Fortuna Sittard werden weinig geweldsincidenten gemeld.

Kalm in de Kuip

Opvallend is verder dat Feyenoord weinig thuiswedstrijden heeft waarbij fysiek geweld wordt gerapporteerd. De Rotterdammers staan doorgaans bekend om haar fanatieke supporters die vaak in grote getale aanwezig zijn in het stadion. In de Kuip werden in vier seizoenen 'slechts' tijdens zeven wedstrijden geweldsincidenten geregistreerd. Daarmee houdt Feyenoord zelfs stadsgenoot Excelsior onder zich (14 wedstrijden met geweldsincidenten).

Vuurwerk

Wat betreft (illegaal) vuurwerk is het minder rustig in de Kuip. De afgelopen vier seizoen werd bij 46 wedstrijden vuurwerk tot ontploffing gebracht in het stadion, bij tweederde van de thuiswedstrijden dus. Bij Ajax gebeurde dit nog één keer vaker. Bij Fortuna Sittard en FC Emmen wordt het minst vaak vuurwerk afgestoken.

Lees ook

info

Over de cijfers:

  • Het betreft een overzicht van geregistreerde incidenten door de politie over de afgelopen vier jaar.
  • Wanneer er rondom een wedstrijd meerdere incidenten binnen dezelfde categorie plaatsvinden, levert dit één registratie van het incident op. De cijfers geven dus geen indicatie over de omvang van een incident. Dit geldt voor alle categorieën.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.