Kees Verhoeven (D66) is bezorgd over de mogelijkheid dat coronatests naar laboratoria in Abu Dhabi gaan. "Gevoelsmatig ben je geneigd te zeggen 'nee', aan de andere kant zeg je dan eigenlijk dat we te weinig testen hebben."

Dinsdagavond werd bekend dat er mogelijk Nederlandse coronawattenstaafjes getest worden in laboratoria in Abu Dhabi. Minister Hugo de Jonge vertelde dat in de Tweede Kamer. Voor de Jonge is dit ook een uitzonderlijke stap. "In een normale situatie zou ik dat contract niet zijn aangegaan, omdat dat nogal wat doet met de logistiek. Maar in deze situatie zeg ik: 'Ja, we gaan het toch doen'", zei De Jonge.

Gegevens en data

Materiaal van mensen die zich laten testen bij de GGD, wordt geanalyseerd in een lab in Abu Dhabi. Het gaat om een samenwerking tussen het Nederlandse lab Saltro met een lab in Abu Dhabi. Uit cijfers blijkt dat dagelijks 10.000 mensen nu geen coronatest kunnen krijgen. Toch vindt Kees Verhoeven van D66 dat je niet zomaar in zee kan gaan met alle mogelijke partijen. "Omdat het natuurlijk gaat om een plek in de wereld met andere waarden gelden, dan wij gewend zijn. Het gaat om gegevens en data die uit die test komen, waar ook kwetsbaarheden aan kleven voor mensen."

De Tweede Kamer is ook kritisch op het kabinet omdat er te weinig testcapaciteit is. Verhoeven ziet dat de balans vinden lastig is. "In een zwart-wit-wereld zou je willen zeggen: 'Dit wel en dit niet.' Maar Abu Dhabi is wel een plek in de wereld waarbij je goed moet nadenken of de oplossing niet erger is dan de kwaal."

Lees ook

Andere blik

Verhoeven vindt dat minister De Jonge niet altijd rekening houdt met privacy. "De minister is al maanden keihard aan het werk om allerlei vraagstukken en problemen op te lossen. Je merkt dat het gebied 'privacy en dataveiligheid' niet zijn eerste passie is", zegt Verhoeven.

In het debat hoopt Verhoeven dat de minister een deel van de zorgen kan wegnemen. "De antwoorden moeten blijk geven van een verantwoordelijke omgang met data en je moet als Nederlander niet het gevoel krijgen dat er iets gebeurt met de test."

Beter naar buurlanden

Verhoeven hoopt dat andere landen ook beschikbaar zijn voor analyses. "Als het in Zweden, België of Duitsland geregeld kan worden zou het wel fijner zijn. Dat vergemakkelijkt ook de logistiek."

Toch fluit hij De Jonge niet terug: "Ik zeg niet tegen Hugo de Jonge dat het in Abu Dhabi niet mag, maar ik stel wel kritische vragen." Ook ziet Verhoeven dat je soms niet anders kan: "We doen ook zaken met Rusland en China, het helemaal uitsluiten van contacten met dit soort landen is een stap die we niet kunnen nemen."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.