De veiligheid van bewakers en gedetineerden in gevangenissen kan niet meer worden gegarandeerd.  Dat zegt voorzitter Rob Minkes van de Centrale Ondernemingsraad van het Gevangenispersoneel vandaag in een brandbrief.

Door jarenlange bezuinigingen is er veel personeel weg bezuinigd in de instellingen. Minder mensen moeten meer doen, waardoor werkdruk te hoog is.  Er zijn grote zorgen over de onderbezetting, zegt Minkes in de brief. Bijkomend probleem is de veranderende populatie van gevangenen. Steeds meer gevangenen hebben ook psychische problemen en stoornissen. Dat vergt extra aandacht en inspanning van het personeel, maar daar is geen tijd voor.

De afgelopen tijd was het vaker raak in gevangenissen door het hele land. In Alphen aan de Rijn werd een bewaker aangevallen met een mes, er was een grote vechtpartij in de bajes in Lelystad en de gevangenis in Vught kreeg te maken met  een reeks zelfmoorden.

EenVandaag berichtte al vaker over onveiligheid en incidenten in gevangenissen. Bekijk hier de reportage 'Onrust en chaos op terroristenafdeling Vught' die EenVandaag vorige week maakte:

Download

update
clock 31-03-2017 17:31

Reactie Ministerie Veiligheid en Justitie

*         Wij hebben kennis genomen van de oproep van de COR DJI ten behoeve van de kabinetsformatie.

*         Afgelopen jaren is de leegstand binnen het gevangeniswezen inderdaad toegenomen.

*         Dit heeft natuurlijk ook consequenties gehad voor het personeel. Het werk binnen DJI is zwaar en continu aan verandering onderhevig.

*         Wij hebben begrip voor de aanhoudende onzekerheid die dit voor de hele organisatie met zich brengt.

*         Tegelijkertijd wordt er momenteel personeel geworven, om te voorkomen dat gaten in de bezetting kunnen vallen en ervoor te zorgen dat het werk veilig gedaan kan blijven worden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.