"Zonder ayahuasca weet ik niet of ik hier nog had gezeten", zegt Bram Breuer. Vier jaar geleden kampte hij met een burn-out. Een reguliere behandeling bij de GGD was geen succes. Via een vriend hoorde hij van het middel ayahuasca.

Vier jaar geleden had Bram last van depressieve gevoelens en angst. "Ik was ten einde raad." Hij belandt in een regulier GGZ-traject, maar dat heeft weinig succes. "Ik heb wel psychotherapie gevolgd en dat heeft ook wel geholpen, maar echt tot de kern van mijn gevoel en emoties komen is niet gelukt."

'Ik ben het middel heel dankbaar'

Via een vriend hoort hij van ayahuasca en begint aan zijn eerste ceremonie. Bram is het middel dan ook heel dankbaar, omdat het hem nieuwe inzichten heeft gegeven. "Door het middel te gebruiken kon ik mijn gevoelens veel beter begrijpen. Zonder de ayahuasca weet ik niet of ik hier nog had gezeten."

info

Ayahuasca is een Zuid-Amerikaanse hallucinogene drank. Het wordt al honderden jaren gebruikt door inheemse stammen in het Amazone-gebied en veroorzaakt in de juiste dosering een sterke roes met visuele hallucinaties. In het begin zijn de effecten onplezierig. Je wordt misselijk, duizelig en gaat heftig transpireren. Daarna beginnen de hallucinaties. Ayahuasca wordt gemaakt uit twee planten. De basis is de liaan van de slingerplant (Banisteriopsos Caapi). Deze wordt aangevuld met bladeren van een andere plant. De liaan zorgt ervoor dat het tripmiddel (DMT) uit de bladeren niet wordt afgebroken in de maag en daardoor werkzaam is. Bron: Jellinek

Luister hier terug naar het gesprek over ayahuasca met Miguel San Martin en Kim van Oorsouw in radio EenVandaag.

Thee-ceremonies populairder

Ook in ons land worden de thee-ceremonies steeds populairder, al wordt ayahuasca in Nederland als een illegale drug beschouwd. Dit vanwege de aanwezigheid van DMT. Het zou stress en depressieve klachten verminderen en je helpen om tot nieuwe inzichten te komen. Lars Faber is oprichter van De Gewijde Reis en pionier op heb gebied van ayahuasca. Hij organiseert al vijftien jaar thee-ceremonies. "We werken met groepen tussen de twaalf en twintig mensen," legt hij uit.

Volgens Faber is ayahuasca geen middel dat je zomaar even gebruikt. "Sommige mensen die dit doen hebben een burn-out of last van depressies. Ze gaan naar een psychiater en zitten aan de anti-depressiva en komen erachter dat het niet helpt." Volgens Faber zijn het vaak mensen die geen andere uitweg meer zien dan het middel ayahuasca te gebruiken.

Gemeenten maken zich zorgen

Veel gemeenten maken zich zorgen en geven aan een halt te willen toeroepen aan ceremonies waarbij ayahuasca wordt geschonken. Tot nu toe werden ayahuasca-sessies gedoogd, maar de dood van een Hongaarse man uit het Brabantse Eersel brengt daar verandering in. De man overleed vlak nadat hij deel had genomen aan een ceremonie.

De politie ziet een verband en dit incident wordt door gemeenten aangegrepen om te gaan handhaven op het verboden middel. Aanbieders en gebruikers van ayahuasca maken zich hier boos over. Volgens hen zitten de grootste gevaren niet in het middel, maar in slechte begeleiding. Omdat het middel populair is schieten aanbieders, waaronder ook mensen die er geld aan willen verdienen, als paddenstoelen uit de grond.

'Zorg voor goede regulering'

Naast de gebruikers zijn ook wetenschappers geïnteresseerd in het bijzondere effect van ayahuasca. Zo ook Kim van Oorsouw, onderzoekster en psycholoog aan de universiteit van Maastricht. "Studies die nu gepubliceerd zijn laten hele positieve resultaten zien." Maar toch zijn er ook risico's en is het middel niet voor iedereen geschikt. "Mensen komen in een andere realiteit terecht en als je gevoelig bent voor bijvoorbeeld een psychose, dan kan het gebruiken van ayahuasca risico's hebben."

Verder denkt Van Oorsouw dat, doordat er nu zoveel bekend is over ayahuasca en er positieve testresultaten zijn, mensen dit middel willen aangrijpen om van hun klachten af te komen. "Zeker als mensen depressief zijn of een burn-out hebben. Op het moment dat het niet meer toegankelijk wordt op een veilige manier, dus via centra met een goede regulering, dan gaan mensen in het underground-circuit hun eigen ayahuasca brouwen. Het risico op incidenten neemt dan alleen maar toe."

Tv-reportage: Gemeenten in hun maag met ayahuasca-ceremonies