Gemeenten waren de afgelopen 5 jaar 126 miljoen euro kwijt aan wachtgeld voor oud-wethouders. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 297 gemeenten.

In totaal kregen ruim 1500 wethouders een wachtgelduitkering. De verschillen tussen gemeenten zijn groot. Zo betaalde gemeente Oude IJsselstreek met 1,7 miljoen euro het meeste wachtgeld, maar waren er ook tien gemeenten die in de onderzochte periode aan geen enkele bestuurder wachtgeld verschuldigd waren.

Ruim 5 ton

EenVandaag vroeg alle 355 gemeenten naar de wachtgeldbedragen die ze van 2014 tot en met 2018 uitbetaalden aan oud-wethouders. 84 procent van de gemeenten reageerde. Na Oude IJsselstreek was Eindhoven (1,2 miljoen euro) het meeste kwijt aan wachtgeld.

Lees ook

De hoogste uitkeringen waren voor een oud-wethouder uit gemeente Hulst (373.000 euro) en twee wethouders uit Helmond (367.000 en 362.000 euro). Herindelingsgemeenten worden extra op kosten gejaagd door de wachtgeldregeling. De Brabantse fusiegemeente Meierijstad spant de kroon: in totaal twintig afgetreden wethouders kregen sinds 2014 een wachtgelduitkering.

Werkgevers zijn huiverig

Volgens de Wethoudersvereniging kost het wethouders meer moeite om na ontslag een nieuwe baan te vinden dan een aantal jaar geleden. Werkgevers zijn huiverig om een oud-wethouder aan te nemen, omdat ze bang zijn dat deze zich niet meer kan schikken in een ondergeschikte rol.

De vereniging is bezorgd over de negatieve beeldvorming rond de wachtgeldregeling. "Er ontstaat regelmatig discussie over nut en noodzaak van wachtgeld", zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging. "Maar afschaffen of verder versoberen zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur. Wij horen nu al van gemeenten en politieke partijen dat het steeds moeilijker wordt nieuwe wethouders te vinden. Goede arbeidsvoorwaarden, waaronder een fatsoenlijke regeling in geval van ontslag, zijn keihard nodig als je in de toekomst goede bestuurders wil behouden."

Lees ook

info

Rectificatie

In dit artikel stond per abuis dat gemeente Lelystad het meeste wachtgeld betaalde in de afgelopen 5 jaar. Dat was onjuist en is inmiddels aangepast.

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.