Hoe ga je als stad om met een ramp met een grote maatschappelijke impact? Die vraag kan Enschede sinds 13 mei 2000, de dag van de vuurwerkramp helaas beantwoorden. Een brand en een vernietigende explosie verwoestte de woonwijk Roombeek. 23 mensen kwamen om en bijna duizend mensen raakten gewond.

De gemeente deelt sinds kort de ervaringen die het opdeed actief met andere gemeenten die eveneens een grote ramp hebben gemaakt. Eind maart bezocht een delegatie van vijftien ambtenaren uit Londen Enschede. Die stad werd vorig jaar geconfronteerd met een grote flatbrand in de Grenfell Tower. Gevolg: 72 doden en 70 gewonden.

Rouwverwerking en geestelijke gezondheidszorg 

De bezoekende ambtenaren waren vooral geïnteresseerd hoe Enschede in de maanden na ramp omging met inwoners die hun huis waren kwijtgeraakt. De overlevenden in Londen hebben een jaar na de ramp nog steeds geen nieuw onderkomen. Ook is er behoefte aan meer kennis over rouwverwerking en geestelijke gezondheidszorg. "De uitwisselingen zijn op internationaal niveau", aldus de Enschedese wethouder Hans van Agteren. "Een ramp kan ook leiden tot contacten."

De wederopbouw na een ramp

Oud-burgemeester van Enschede, Jan Mans, was betrokken bij de rondleiding. Hij kon de Londense ambtenaren ook vertellen hoe de stad is omgegaan met de ramp. Daarbij werd voornamelijk gekeken naar de herinrichting en wederopbouw van de wijk. Eerder brachten ook New Orleans en Toulouse een bezoek aan Enschede. New Orleans werd in 2005 getroffen door orkaan Katrina. In Toulouse kwamen in 2001 dertig mensen om het leven toen een chemische fabriek tot ontploffing kwam.

Morgen in EenVandaag meer over het cultureel erfgoed van de vuurwerkramp in Enschede.

update
clock 20-06-2018 12:22

Nieuw onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede door klokkenluider Paul van Buitenen moet een vervolg krijgen in het parlement. Kamerleden van SP, SGP en 50PLUS zeggen dat ze zich daarvoor gaan inspannen. "We moeten dit heel serieus nemen. Mij bekruipt het gevoel dat hier iets niet goed zit", zei Kamerlid Ronald van Raak van de SP nadat voormalig Europarlementariër Van Buitenen zijn rapport over het overheidsoptreden rond de ramp had gepresenteerd in Den Haag.

Van Buitenen beweert op basis van gesprekken met betrokkenen en naar hem gelekte vertrouwelijke documenten dat justitie 'misleidend' te werk is gegaan bij de vervolging van de directeuren van het bedrijf en van André de Vries, die uiteindelijk werd vrijgesproken van brandstichting. Fouten van de overheid moesten buiten schot blijven, stelt hij, terwijl de ramp juist het gevolg was van falend beleid. De onderzoeker waarschuwt dat een drama zoals in Enschede opnieuw zou kunnen gebeuren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.