Artsen hielden het voor onmogelijk, maar het is Pieter gelukt. Een jaar geleden was hij op sterven na dood, gisteren liep hij de Marathon Rotterdam uit. Het werd een emotionele finish.

Voor Pieter was het uitlopen van de marathon zwaarder dan verwacht. "Ik ben achteraf gezien toch te snel gestart. Het was warm en flink afzien", vertelt Pieter. Daarnaast had hij nog veel last van zijn linkerbeen door het hersenletsel. Pieter liep samen met zijn broer Mees. Ze zijn samen gefinisht.

De moeder van Pieter en Mees vraagt hoe beide jongens de Marathon van Rotterdam hebben ervaren.

Samen over de finish

Na 25 kilometer werd het voor Pieter steeds zwaarder. "Ik hoopte dat Mees me ging inhalen, want ik zat er flink doorheen", vertelt Pieter. Op dat moment zag Mees zijn broer in de verte. "Ik schrok toen ik Pieter zag lopen. Ik was even bang dat hij het niet vol ging houden." Maar niets is minder waar.

Mees nam zijn broer op sleeptouw. "Ik vroeg aan Pieter: Ga je de marathon uitlopen? Hij zei volmondig ja. De laatste 7 kilometer bestond uit wandelen en weer stukjes rennen. De laatste 1,5 kilometer hebben we gerend en zijn uiteindelijk samen lachend over de finish gekomen."

Niets met feest te maken

Pieter eindigde met een eindtijd van 4.34 uur. Zijn broer Mees eindigde rond de 4.19 uur. Toch is Pieter niet helemaal tevreden. "Voor het ongeluk liep ik de Marathon van Rome met een eindtijd van 3.34. Toeval? Ik denk dat ik door mijn hersenletsel een stuk minder snel ben geworden", vertelt Pieter.

Wie denkt dat het halen van de finish zorgde voor feest heeft het mis. "We hebben samen een potje zitten huilen", zegt Mees. Beide broers beseffen dat het halen van de finish meer betekent dan alleen finishen. "Ik vind het ontzettend knap dat Pieter ondanks zijn hersenletsel een marathon kon uitlopen", vertelt Mees.

Weer studeren

Ook voor de ouders van Pieter en Mees was het een heftige tijd. "Wij als ouders zijn natuurlijk trots op onze jongens, maar het was heel emotioneel. Het had niets met feest te maken", vertelt moeder Elise. "De marathon van Rome was een feest, maar Rotterdam was beladen. We waren erg gespannen of Pieter het ging halen."

Het volgende project van Pieter? "Ik ga me volledig richten op mijn studie. Ik wil in september weer gaan studeren."

Video: Mees en Pieter trainden samen

Pieter vertelt over zijn heftige ongeluk.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.