De Nederlandse winkelstraten worden leger. Niet alleen grote ketens, zoals V&D en Intertoys verdwijnen uit het straatbeeld. Ook veel kleinere winkeliers houden het voor gezien.

Zo ook deze vijf ondernemers, die binnenkort definitief hun deuren sluiten.

De boekhandelaar: 'Een plek waar je kan uitzoeken wie je bent, verdwijnt'

Bedrijf: Esoterische boekhandel De Wijze Kater
Eigenaar: Leo Spee (66 jaar)
Plaats: Utrecht
Stopt per: september 2019

Leo handelt in boeken over alternatieve geneeskunde, filosofie en religie. "Wij zijn eigenlijk de laatste grote boekhandel. In dit genre, althans." Maar niet lang meer, want vanaf oktober gaat Leo met pensioen. Een opvolger kan hij niet vinden. Er zou te veel in de zaak geïnvesteerd moeten worden. Het is ook een lastig branche, zegt hij: "Een glijdende schaal naar beneden, door de internetverkoop en omdat mensen minder boeken lezen. " Op dit moment is hij bezig de winkel zo goed mogelijk af te ronden, maar makkelijk vindt hij dat niet. "Er zal best een traantje vallen, dat weet ik zeker."

De Wijze Kater
Bron: EenVandaag
Boekverkopers Joep Spee en Stieneke Harms
Reportage: "We krijgen soms heel heftige vragen zoals: wat kan ik iemand geven die bijna dood gaat?"

De SRV-man: 'Ik ben de laatste van Utrecht'

Bedrijf: SRV Lekker Makkelijk
Eigenaar Erik van Haren (55 jaar)
Plaats: Utrecht e.o.
Stopt per: Nog niet bekend

Ooit reden er 2000 rijdende supermarkten door de Nederlandse straten. Nu zijn er nog maar een paar over. Erik is een van de laatste chauffeurs van zo'n SRV-wagen. "Je moet het vooral hebben van de iets oudere mensen, die het prettig vinden om dichtbij en zelfstandig boodschappen te doen." De afgelopen 33 jaar heeft hij de behoefte aan de mobiele supermarkt zien afnemen. Een opvolger denkt hij daarom niet te vinden. "Misschien bezorgen ze over 10 jaar wel met een drone."

SRV-man
Bron: EenVandaag
SRV-man Erik van Haren
Reportage: Erik rijdt als een van de laatsten met een SRV-wagen: "Er zullen andere oplossingen voor in de plaats komen."

De groenteman: 'Zo vroeg op staan, dat wil niemand meer'

Bedrijf: De groenteman van Meerzicht
Eigenaar: Frans Speetjens (67 jaar)
Plaats: Zoetermeer
Stopt per: december 2019

De supermarkt ligt 5 meter bij zijn winkel vandaan, maar groenteman Frans ziet het niet als concurrentie. "Ga maar kijken: mijn aardbeien zijn goedkoper, mijn kersen zijn goedkoper. Met de groenten zijn zij misschien goedkoper, maar qua kwaliteit winnen ze het niet." Hij wil met pensioen en heeft overal gezocht naar een opvolger. "Ze zijn er gewoon niet. Dat vroeg opstaan, dat willen ze niet." Hij denkt dat een groentewinkel nog altijd rendabel kan zijn. "Maar je moet er wel werk in steken."

Groenteman Frans Speetjens
Bron: EenVandaag
Groenteman Frans Speetjens
Reportage: Groenteman Frans Speetjens kan geen opvolger vinden: "Je moet er wel werk in stoppen. Alleen de telefoon pakken en bestellen is niet genoeg. Telefoongroenteboeren noem ik dat."

De postzegelverkoper: 'Ik ben al blij met 10 klanten in de week'

Bedrijf: Postzegelwinkel Holm's Post Art Shop
Eigenaar: Theo Holm (92 jaar)
Plaats: Haarlem
Stopt per: december 2019

"Vroeger was het hier een soort sociëteit. Mijn vrouw zette de koffie en de vaste klanten zaten te postzegelen. Mensen kwamen hier om hun nieuwtjes op te halen." Tegenwoordig is de postzegelwinkel van Theo niet meer zo in trek. "We zijn blij als we gedurende de week 10 klanten zien", zegt hij. "Van de winkel alleen kun je nu niet meer rondkomen." Hij lijkt het niet erg te vinden om zijn verzameling oude postzegels te moeten verkopen. "Ik kan het toch niet meenemen in m'n graf?", zegt hij schaterend.

Theo Holm in zijn postzegelwinkel
Bron: EenVandaag
Theo Holm in zijn postzegelwinkel
Reportage: Theo Holm's postzegelwinkel blijft leeg: "Vroeger bleven de klanten komen, al vielen de mussen van het dak."

De juwelier: 'Ik ga de klanten missen. Die leggen vreugde en verdriet bij mij op de toonbank'

Bedrijf: Triade Juweliers
Eigenaar: Irma Schotmans (68 jaar) met haar man
Plaats: Almere
Stopt per: januari 2020

Irma heeft een hele lijst aan redenen waarom ze stopt als juwelier: "Het teruglopen van de omzet, de huurverhoging, de leeftijd." Ook ging de lol er wat af toen ze geen dure horloges meer kon verkopen, omdat de fabrikant die terug trok. Hoewel de angst voor een overval daardoor wel is afgenomen, vindt ze dat wel jammer haar assortiment is verkleind: "Je verlaagt daardoor je niveau, en leuk is dat niet." Irma gaat haar klanten erg missen: "Mensen leggen hun vreugde en verdriet bij me op de toonbank, en dat vind ik erg plezierig."

Irma Schotmans
Bron: EenVandaag
Irma Schotmans van Triade Juweliers in Almere
Reportage: "We hebben sociaal niets opgebouwd omdat al onze tijd en energie in de winkel zit", zegt juwelier Irma Schotmans.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.