Geen enkel NAVO-land kan of wil de Nederlandse troepen in Uruzgan opvolgen als de missie in 2010 eindigt.

Defensiespecialist Rob de Wijk sprak het afgelopen weekend in Portugal met alle NAVO bevelhebbers en kreeg daar te horen dat de bereidheid of capaciteit voor een overname van de Nederlanders er niet is.

Maxime Verhagen zei eerder deze week dat het maar de vraag is of “wij alles op anderen kunnen afschuiven”. Volgens Rob de Wijk opent de minister hiermee de discussie over een verlenging van de missie. Ook Van Middelkoop sluit een verlenging van de missie in Uruzgan niet uit. De PvdA is hier echter faliekant tegen. "Er is met het kabinet afgesproken dat we tot eind 2010 in Uruzgan blijven en afspraak is afspraak.", aldus PvdA Tweede Kamerlid Martijn van Dam in EénVandaag.

De druk op Nederland om in Uruzgan te blijven is volgens Rob de Wijk extreem. Steeds meer NAVO-landen overwegen hun troepen uit Afghanistan terug te trekken, waaronder Italië. De Amerikanen proberen de overgebleven landen over te halen om langer in Afghanistan te blijven, zodat Amerika niet nog meer troepen naar andere delen van Afghanistan hoeven te sturen.

Geen opvolger Nederlandse troepen in Uruzgan