Dingen die je voorheen als normaal beschouwde, daar zou je je misschien inmiddels voor moeten schamen. Denk aan vlees eten, het vliegtuig nemen of een airco installeren. Sommigen gaan een stapje verder: schaamte voor het hebben van meer dan twee kinderen.

De Britse leden van de koninklijk familie kiezen bewust voor twee kinderen. Dat liet prins Harry eerder dit jaar weten in gesprek met bioloog Jane Goodall in de Britse Vogue. Het argument? Gezien het klimaat kun je niet anders. Het zijn niet de enige bekenden die zich uitspreken tegen het baren van baby's. Schrijver Susan Smit zei het dit jaar op Twitter: er zijn te veel mensen op deze wereld.

10 miljard mensen

Op dit moment bestaat de wereldbevolking uit 7,7 miljard mensen. Onderzoekers van de Verenigde Naties verwachten dat dit aantal in 2050 is opgelopen tot 10 miljard mensen.

Dagelijks worden er alleen al in Nederland 470 baby's geboren. Wereldwijd komen er per minuut 250 baby's bij. Daarnaast leven mensen langer, de vraag is of er wel genoeg ruimte voor al deze mensen?

Geen kinderen

Als je in het westen besluit geen kind te nemen scheelt dat 58 ton aan CO2-uitstoot en dat is te vergelijken met 22 retourtjes naar Thailand. Tinkebell is kunstenaar en kiest ervoor helemaal geen kinderen te nemen. Zij liet zich steriliseren voor een kunstproject.

"Ik vind het superassociaal om met de kennis van vandaag meer dan 2 kinderen op de wereld te zetten. We moeten het allemaal samen doen en dan kun je niet zeggen: ik neem er meer dan 2 omdat ik het zelf leuk vind", vertelt de kunstenares.

'Mensen vatten het soms persoonlijk op'

"Het is geen ego-kwestie, het is een sociale kwestie", zegt ze. "We hebben te weinig ruimte voor nieuwe mensen en het gevolg is dat ik geen nieuw kind op de wereld zet."

Toch kon Tinkebell rekenen op redelijk wat kritiek toen ze overging tot de radicale actie: de sterilisatie. "Er zijn mensen die mijn sterilisatie persoonlijk opvatten. Alsof ik mensen aanval die zichzelf wel voortplanten. Maar dat is niet zo."

Acht kinderen

Een gezin dat geen last heeft van meer-dan-twee-kinderen schaamte is de familie Nagelkerk uit Oudenbosch. Sofie en Jan hebben acht kinderen, een paar poezen en ook nog eens een eigen bedrijf. De Nagelkerkjes ervaren het aantal kinderen dat ze hebben niet als bijzonder.

"We krijgen ook niet veel reacties, maar je ziet mensen wel tellen als ze ons zien", vertelt vader Jan Nagelkerk. "Jan had zich na de zevende laten steriliseren, maar na vier jaar werd er nog een wonder geboren", vertelt moeder Sofie. De Nagelkerkjes vinden inderdaad dat er eigenlijk genoeg mensen zijn. "Misschien is het wel egoïstisch, maar ik weet het niet. Het is ook niet dat het verboden is. Je krijgt er zelfs kinderbijslag voor", vertelt Jan. Naar eigen zeggen denkt hij niet veel na over het of er bijvoorbeeld later wel genoeg voedsel is voor iedereen. Ze voelen dan ook geen schaamte voor hun grote gezin.

Bekijk hier de reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.