Horeca-ondernemers geven de moed niet op, hoewel ze hard getroffen zijn afgelopen jaar. Ze wringen zich in allerlei creatieve bochten om het hoofd boven water te houden tot de maatregelen zijn versoepeld. En daarbij lijkt 'kerstbomen' het toverwoord.

Bestellen of afhalen, dat is de oplossing die veel restaurants hebben bedacht nu we niet meer ter plaatse mogen dineren. Het is beter dan niets, maar het levert vaak niet genoeg omzet op om de huur en het personeel te kunnen betalen. Belangenorganisatie Koninklijke Horeca Nederland ziet dat horecaondernemers zich nu op de kerstbomenmarkt hebben gestort.

Creatieve oplossing

"Wij zijn sinds een paar weken begonnen met kerstbomen verkopen", zegt horecaondernemer Maarten Saarberg, een van de horeca-ondernemers die nu kerstbomen verkoopt. Mensen kunnen nu naar binnen lopen om een kerstboom te kopen, in plaats van te borrelen in het restaurant.

"Wij staan bekend om onze plateaus en hapjes. Maar die kunnen we op dit moment niet serveren, dus moesten we creatief zijn." Zo is de menukaart aangepast naar eenvoudige take-away maaltijden voor de mensen die tijdens hun pauze een blokje om lopen, zijn er feestelijke drink- en eetpakketten te koop én staat het restaurant vol met kerstbomen.

Kerstbomen te koop bij Boca's
Bron: EenVandaag
Kerstbomen te koop bij Boca's

Positieve energie

Maarten denkt niet rijk te worden van de verkoop van kerstbomen, maar 'het geeft gewoon net die extra zekerheid om de vaste lasten en het personeel te betalen', vertelt hij. "Dat was heel anders geweest als we alleen maar drankjes en snacks aan de deur bleven verkopen."

Maar naast de extra zekerheid, staat het verkopen van kerstbomen volgens hem voor iets groters. "Wat wij écht belangrijk vonden, was het opnieuw creëren van positieve energie." Net zoals de meeste horecazaken, heeft ook Boca's het zwaar gehad dit jaar. "De motivatie ging er een beetje vanaf." Met al deze feestelijke producten is dat nu wel anders, vindt hij.

Lees ook

Kerstbomenverkoop loopt als een trein

Restaurant Ayla uit Rotterdam probeert haar medewerkers op dezelfde manier te motiveren en er tegelijkertijd voor te zorgen dat hun klanten ze niet vergeten. "Wij hebben dit jaar voor het eerst een soort van Christmas walk-in geopend. Hier verkopen wij kerstbomen in vier verschillende maten, glühwein en warme chocolademelk mét marshmallow topping."

Tot grote vreugde van het restaurant loopt dit 'lockdown-initiatief' als een trein. "Wij hebben echt twee hele leuke weken achter de rug! De vraag naar kerstbomen is zó groot dat we zelfs nu al hebben moeten bijhalen!"

Ayla Kerst walkin
Bron: EenVandaag
Kerst walk-in van restaurant Ayla

Genoeg bomen voor iedereen

Wat dit voor een invloed op concurrerende bedrijven heeft? "Ik denk niet dat horecaondernemers die kerstbomen verkopen in het vaarwater zitten van bloemisten, tuincentra of andere kerstboom verkooppunten," zegt Maarten.

"De verkoop van kerstbomen is dit jaar namelijk fors gestegen, aangezien meer mensen thuis blijven doordat ze niet op vakantie kunnen. Daarnaast zie je ook dat mensen nu eerder een kerstboom in huis halen. Iedereen kan gebruik maken van dit extra kerstbomen-aanbod!"

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.