Natuurijsverenigingen worstelen door warme winters met vergrijzing en teruglopende ledenaantallen. Geen ijs betekent geen inkomsten. Geen ijs betekent dat het moeilijk is contributie te verhogen, leden vast te houden en vrijwilligers te werven. De schaatsbond werkt hard om het tij te keren.

Er is niet veel vorst nodig om te kunnen schaatsen op natuurijs bij schaatsvereniging Hard-Gaat ie De Lier. Vorige winter had de vereniging dertien schaatsdagen. “Het is de vraag of wij dit jaar gaan halen, vooral met deze warme dag, en steeds minder ijsdagen, betekent ook minder mensen die komen schaatsen, en met name jongeren groeien op zonder op natuurijs te hebben geschaatst,” zegt Emiel Bruckner, secretaris van IJsclub Hard-ie. 

Pop-up ijsbaan moet kinderen enthousiast maken 

Natuurijsclubs worstelen dan ook, zegt Hans Kool van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond (KNSB). “Ooit waren er bij de ijsbond 800 natuurijsverenigingen aangesloten – nu zijn dat er nog 450. Sommigen zijn geen lid meer, anderen zijn gefuseerd of helemaal gestopt. Wij werken hard aan pop-up ijsbanen door het land om te zorgen dat kinderen toch weer op de schaats stappen en lid worden.”

Zo organiseert de schaatsbond onder andere een kampioenschap voor jonge kinderen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. “Zo hopen we schaatsen leuk te maken voor kinderen, ook als er geen natuurijs ligt, en hopen we dat ze dan lid worden van een natuurijsvereniging.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.