Het kabinet stelt jaarlijks vijf miljoen euro beschikbaar om digibeten in ons land te helpen. VVD-coryfee Hans Wiegel is één van die digibeten en van hem hoeft dat extra geld niet. "Ik ben digibeet en dat bevalt uitstekend."

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben er moeite mee om te werken met computers, smartphones of tablets. En dit terwijl vrijwel alles tegenwoordig digitaal gaat. Bankieren, belastingaangifte, overheidsberichten, verzekeringen: noem maar op. Het kabinet wil dat niemand achterblijft in de online wereld. Daarom heeft Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, besloten om jaarlijks vijf miljoen euro beschikbaar te stellen voor lessen. Dat is vijf keer meer dan op dit moment wordt gegeven aan online scholing.

De iPad in de kast gezet

Eén van de bekendste digibeten in Nederland is ongetwijfeld VVD-prominent Hans Wiegel. In zijn Friese huis is geen enkele computer te bekennen. En dat is een bewuste keuze. "Ik heb geen computer en geen e-mail. Daar zit ik niet mee, ik vind het eigenlijk wel grappig. Ik heb een iPad gekregen van de kinderen, maar die heb ik in de kast gezet."

Verslaggever Laura Kors checkt het huis van Hans Wiegel: is hij écht niet verbonden met de online wereld?

'Ik doe ook niet aan pinnen'

Volgens Wiegel belemmert het 'digibeet zijn' zijn werk niet, maar hij is dan ook gezegend met een secretaresse die digitaal zeer vaardig is. Zijn wekelijkse column in de Telegraaf schrijft hij met de hand, vervolgens stuurt hij die per fax naar zijn secretaresse en na een paar opmerkingen over en weer, stuurt zij hem per mail naar de Telegraaf-redactie.

Hij beseft dat niet iedereen deze mogelijkheid heeft. Toch zorgt het ervoor dat hij lekker in zijn offline wereld kan blijven. En die offline wereld beperkt zich niet alleen tot het internet. "Ik kan ook niet pinnen. Ik betaal alles cash. Ik haal eens in de zoveel maanden een pak geld bij de bank." De bank weigert nooit: "Ik ben natuurlijk ook een heel goede klant."

Flauwekul

Dat Wiegel niet alleen staat als digibeet bleek wel toen hij in de Telegraaf een column over schreef, uiteraard met pen en papier. Hij ontving talloze reacties per brief. "Ik heb het uitgeknipt en heb het mijn kinderen laten zien. Moet je kijken, al die mensen zeggen: 'Kijk, meneer Wiegel doet aan die flauwekul ook niet mee.'"

Op Twitter is er een account van Hans Wiegel online met een biografie die als volgt luidt: "Het probleem met socialisme is dat andermans geld uiteindelijk opraakt." Wiegel benadrukt zelf dat hij niks met dit account te maken heeft. Hij weet niet eens wat Twitter is, zo zegt hij. "Ik heb niemand de opdracht gegeven. Die quote heb ik nooit gezegd, maar u brengt mij op een idee."

Kerstkaart naar Beatrix

Het voordeel van het leven naast de digitale wereld is wellicht dat je tijd hebt voor de offline zaken, zoals kerstkaarten schrijven. Met de pen waarmee hij zijn zaterdagcolumn schrijft, schrijft hij dit jaar ook weer een grote stapel kerstkaarten. Bovenop die stapel ligt de kaart die hij het laatst heeft geschreven: die aan prinses Beatrix.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.