Er moet weer een staatssecretaris komen op het ministerie van Defensie. Dat stellen oud-minister Hans Hillen, oud-staatssecretaris Jack de Vries en oud-bevelhebber der strijdkrachten Dick Berlijn vandaag in EenVandaag.

Aanleiding voor het pleidooi zijn de problemen binnen Defensie met de ICT, reorganisaties door bezuinigingen en de omvang van de defensie-organisatie. Volgens de oud-gedienden kan één bewindspersoon op dit ministerie lang niet vol op alle dossiers zitten. 

Oud-staatssecretaris Jack de Vries: "Je moet je voorstellen: het is een bedrijf met 7 miljard omzet, met zo’n 50.000 man die je in dienst hebt. Dus als je dat vergelijkt met het bedrijfsleven, dan zeg je: die kunnen wel toe met een Raad van Bestuur van één persoon. Dat werkt natuurlijk niet."

Hillen: "Ik ben tekortgeschoten"

Tijdens kabinet Rutte I werd er geen staatssecretaris geplaatst op Defensie. Toenmalig minister Hans Hillen werd de eerste minister van Defensie die als enige bewindspersoon op het ministerie zat. Dat was een foute keuze, vindt Hillen. “Rutte zei: ‘Wij zijn bezig de overheid terug te brengen en dan moeten we de trap van bovenaf schoonvegen.’ Daar heeft hij best een punt, alleen voor Defensie kwam dat heel ongelukkig uit en dat heb ik hem ook gezegd. We hebben daar een dispuut over gehad en dat was toen niet oplosbaar.”

Hillen vindt dat hij door het ontbreken van de staatssecretaris is tekortgeschoten in zijn ministerschap: “Ik vind dat ik tekort ben geschoten in mijn inspanningen naar de Nederlandse militairen en dat spijt me verschrikkelijk. Ik had heel veel gevoel voor ze, een sterke betrokkenheid bij ze en ik heb dat onvoldoende kunnen waarmaken.”

Berlijn

Ook Dick Berlijn, oud-bevelhebber der strijdkrachten wil weer een staatssecretaris op het ministerie van Defensie. “Aandacht voor het personeel is lastig in te vullen door een minister, vooral in een organisatie die constant is geconfronteerd met bezuinigingen en reorganisaties. Dan gaat er nog wel eens wat fout, en wordt een minister naar de Kamer geroepen. En dan blijft er minder tijd over voor andere zaken.”

Hans Hillen: 'Ik ben tekortgeschoten.'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.