Spartacus is de bijnaam van de Zwitserse oud-wielrenner Fabian Cancellara. Hij is inmiddels gestopt maar ooit won hij klassiekers, werd wereld- en Olympisch kampioen. Echt een fenomeen op de racefiets. Maar er gaan al jaren geruchten dat hij misschien niet zo sterk is. De Internationale Wielerbond UCI gaat mogelijk onderzoeken of Cancellara geen motortje in zijn fiets heeft gebruikt tijdens zijn carrière.

Er gingen indertijd direct al geruchten over valsspelen rond in de media. En nu, zeven jaar later, komt de UCI dus in actie. Maar waar komt dat nieuws ineens vandaan? Dat is een beetje een raar verhaal. De nieuwe voorzitter van de UCI is kennelijk getriggerd door dit nieuwe boek. Oud-renner Phil Gaimon zegt daarin: ’de versnellingen van Cancellara zijn niet natuurlijk’, ‘die klootzak gebruikte waarschijnlijk een motortje.’ En Gaimon zegt dat oud-ploeggenoten van Cancellara de geruchten bevestigen.

Maar verder staat er eigenlijk amper nieuw bewijs in het boek. Terwijl die verdenkingen niet nieuw zijn. Daar zijn hele programma’s aan gewijd en al jaren gaan er dit soort filmpjes rond op Youtube. Daarin wordt ingezoomd op de handen van Cancellara. Zo zou je moeten zien dat hij een knopje indrukt waarmee hij die motor aan zou zetten…

Hoe werkte dat dan? Die motors voor wielrenners zijn natuurlijk iets subtieler dan bij de elektrische fiets thuis…

Maar volgens de experts is dit alweer een achterhaalde methode, omdat het met scanners door controleurs is op te sporen. Het gerucht gaat nu dat renners met een soort magneetsysteem in de wielen rondrijden.

Geruchten genoeg dus. Een dopingcontroleur zegt zelfs dat er in de Tour van 2015 12 wielrenners met een motor hebben rondgereden. Maar er is nog nooit een profrenner mee gepakt. Het enige schandaal tot nu toe is dat van de jonge Belgische veldrijdster, Femke van den Driessche

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.