Groningen wacht mogelijk een zwaardere aardbeving dan eerder werd gedacht. Kracht zes op de schaal van Richter is zelfs niet uitgesloten, zo blijkt uit eerder dit jaar gewobte-stukken bij het Staatstoezicht op de Mijnen. Nadat Groningen vorig jaar door een aardbeving met de kracht van 3,6 werd opgeschrikt bleek uit onderzoek al dat aardbevingen met een grotere schaal dan voorheen aangenomen mogelijk zijn.

De enige mogelijkheid om aardbevingen een halt toe te roepen is het drastisch verminderen van de gaswinning, zo liet het Staatstoezicht op de Mijnen eerder dit jaar weten. Vanavond in EenVandaag een reportage met de cijfers: hoeveel moet er aan gaswinning worden ingeboet om Groningen te vrijwaren van aardbevingen met een voelbare magnitude?

En wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse Staat als het eerder uitgebrachte advies van het Staatstoezicht wordt toegepast? Kan de BV Nederland, die voor een aanzienlijk deel leunt op de gaswinning, het zich wel veroorloven om de kraan in Groningen dicht te draaien?