Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat wil doorgaan met de gaswinning in kleine velden. Bestuurders van de provincie Brabant en vele gemeenten in Nederland maken zich zorgen.

"Gevaarlijk?" Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat wil graag de ophef rondom kleine gasvelden bezweren. "We gaan het alleen nog maar doen waar het volgens onafhankelijke experts veilig kan. Die kleine velden zijn onvergelijkbaar met die van Groningen, en ook die zijn een aflopende zaak."

Geen 400 meldingen per week

Wiebes draaide de gaskraan van het Groningen gasveld dicht. Maar Nederland telt ook nog 140 kleine gasvelden. Die leveren op dit moment de helft van het Nederlandse gas. En dat gas heeft Nederland hard nodig. "Daar waar het nog veilig kan, willen we liever ons eigen gas gebruiken", zegt Wiebes.

Gevaar is er volgens Wiebes nauwelijks. "In Groningen hebben we vastgesteld dat het niet meer veilig kan, en daar stoppen we ook mee. Er waren er sinds maart 2018 zo'n 26000 schademeldingen. Het zijn er 400 per week. Maar bij de kleine velden gaat het om 15 tot 20 schademeldingen per jaar."

Oorlog in de polder

Elders in Nederland vertrouwen ze het niet. Bestuurders komen daarom in opstand tegen Den Haag. Zo veranderde de gemeente Smallingerland (Friesland) een bestemmingsplan om gaswinning onmogelijk te maken op hun grondgebied. Wethouder Robert Bakker: "Wij staan voor de veiligheid van onze bewoners (...) en die hebben aangegeven: wij willen geen extra gasboringen."

De provincie Brabant wil dat er in de hele provincie niet meer opnieuw geboord wordt. "De gasvelden liggen bij onze drinkwaterbekkens, wij zullen alles doen om dit tegen te gaan", zegt de gedeputeerde Grashoff van Brabant. Hij laat weten dat het een principe zaak is die desnoods tot de rechter wordt uitgevochten.

Lees ook

Nederlands gas schoner

Bestuurders door heel Nederland zien liever dat Den Haag kiest voor schone energie, dan nog langer door te gaan met gas oppompen. Minister Wiebes wijst erop dat het gas uit Nederland veel schoner is dan het gas dat we uit het buitenland laten komen. "Gas importeren is een klimaatbelastende activiteit."

Wiebes wijst erop dat we al veel geld verliezen nu Groningen dicht is en we netto importeur van gas zijn geworden. De Brabantse Gedeputeerde wil toch liever gas importeren: "Er zijn ook andere alternatieven en je moet niet met een enorm scala aan gasvelden in Nederland je probleem oplossen met alle gevolgen van dien."

Lees ook

Melden bij het schadeloket

Nog steeds is er in Groningen gedoe over de afhandeling van de schade. Bestuurders door het hele land maken zich daar zorgen over. Rik Grashoff van de provincie Brabant: "Er is niemand meer die gelooft dat je gas kan winnen zonder situaties zoals in Groningen."

Wiebes erkent dat dat beter moet. Tot nu toe ging je proberen je schade te verhalen bij de maatschappij die het gas opboorde. De minister zegde al eerder een onafhankelijk schadeloket toe dat er halverwege 2020 is. "Als mensen schade hebben, hebben ze recht op een vergoeding. Ook die 15 meldingen per jaar hebben recht op een beoordeling en vergoeding", zegt Wiebes.

Minister Wiebes: 'Gaswinning kleine velden gaat door'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.