Het Iraakse leger rukt op richting Mosul, het bastion van ISIS in Irak. De Iraakse stad in het uiterste noorden van het land wordt nu al bijna twee jaar bezet door de terreurorganisatie.

Het Iraakse leger trok zich juist in rap tempo terug toen ISIS eraan kwam. Datzelfde leger moet de grote stad nu weer ontzetten; gaat dat lukken?

De Iraakse overheid heeft vorige week aangekondigd dat de definitieve slag om Mosul is begonnen en dat de stad dit jaar bevrijd moet zijn. En alhoewel er tekenen zijn van een gestage opmars van het Iraakse leger zou de inname van Mosul weleens langer kunnen gaan duren dan de Iraakse overheid ons wil laten geloven, zegt journalist Wladimir van Wilgenburg vanuit Erbil.

‘Er is iets veranderd'

"De Amerikanen willen het liefst dat Mosul dit jaar wordt ingenomen, ook met het oog op de verkiezingen. Maar het is de vraag of het Iraaks leger wel klaar is voor de strijd”, zegt Van Wilgenburg die recent nog aan het front was. “Maar er is wel iets veranderd ten opzichte van vorig jaar. Toen riep het Iraakse leger ook dat ze Mosul wilde innemen en gebeurde er niets. Nu zijn er vier- tot zesduizend troepen bij een plaats onder Mosul, er is nu wel beweging."

Amerika brandt zich niet aan tijdschema

Het Amerikaanse leger durft niet openlijk een tijdschema voor de bevrijding van Mosul te noemen. “Het is makkelijk om een aantal maanden te noemen voor de bevrijding, maar de praktijk is vaak weerbarstig”, zegt woordvoerder Steve Warren van de Operatie Inherent Resolve vanuit Bagdad. Aan deze operatie doet ook Nederland mee met een aantal gevechtsvliegtuigen en trainers die het Iraakse leger en de Peshmerga trainen.

‘We zijn Mosul niet vergeten'

“Ik wil benadrukken dat we de inwoners van Mosul niet zijn vergeten. Zij worden nu al jarenlang onderdrukt door ISIS”, zegt kolonel Steve Warren. De coalitie ondersteunt het Iraakse leger met bombardementen en advies. En dat merkt Wladimir van Wilgenburg ook. “Ik zie en hoor veel helikopters van het Amerikaanse legers: Apache’s en Chinook’s. Er is wel iets op stapel."

Vanavond in EenVandaag een reportage over de strijd om Mosul: is het Iraakse leger klaar voor de strijd en zo ja: wanneer wordt de plaats bevrijd?