Derk Jan Eppink was al eerder Europarlementariër, en gaat nu voor FVD aan de slag. Oppositie voeren, want de EU trekt teveel macht naar zich toe, vindt hij. "Ik moet daar aan de noodrem gaan hangen." Of dat een nexit betekent blijft in het midden.

Forum Voor Democratie lijkt bij de komende verkiezingen voor het Europarlement flink te gaan scoren. Derk Jan Eppink trekt de kar voor de nieuwkomers, en heeft zelf een lange staat van dienst in 'Europa'.

Dwarse denkers nodig

Een eurofiel is hij naar eigen zeggen nooit geweest, ondanks zijn jarenlange ervaring in de EU. Hij was al eens lid van het Europees Parlement, van 2009 tot 2014 voor de Belgische partij Lijst Dedecker. Ook was hij medewerker van Eurocommissaris Frits Bolkestein en kandidaat-parlementslid voor de VVD in 2014. Nu gaat hij dus opnieuw naar Brussel, en ditmaal voor FVD.

Want die partij stelt hem het beste in staat een tegengeluid laten horen, en dat vindt hij hard nodig. "In een organisatie als de EU heb je ook mensen nodig die dwars denken. Daar ontbreekt het aan in het Europees Parlement. Ik ben altijd een beetje eurosceptisch geweest. Op een gegeven moment denk je: 'gaat dat niet te snel, gaat dat niet te hard, gaat er niet te veel macht naar de EU?'"

Parlement is geen kerkgenootschap

Eppink ziet een tekort aan tegenspraak binnen het Europees Parlement. "De meesten zeggen: 'we moeten meer Europa hebben, meer EU. Als je daar tegenin gaat zeggen ze dat je dat niet moet doen, dat je moet weggaan. Maar het is geen kerkgenootschap, het is een parlement. En een parlement moet een oppositie hebben."

In die oppositie wil hij samenwerken met andere fracties, coalities vormen, zijn invloed vergroten om zo de EU van binnenuit af te remmen. "Als het zo doorgaat en de EU wordt een staat met een eigen leger, met een eigen soevereiniteit, en we worden een provincie, dan zeg ik: dat moeten we niet doen. Nederland is een land met een eigen soevereiniteit, met een eigen geschiedenis, met een eigen cultuur en een eigen identiteit, en dat moeten we behouden."

Nexit hangt af van situatie

Wat hem betreft is er wel ruimte voor Europese samenwerking. "Ik denk dat er wel een Europees model zal zijn, maar waarschijnlijk in een andere vorm. De weg die het nu inslaat zal leiden tot verzanding, stagnatie, conflicten, ruzies tussen landen. We moeten om de tafel gaan zitten om een ander model te bedenken."

Een eventuele nexit zegt Eppink te willen overlaten aan de bevolking. Lastig, want Nederland heeft het referendum net afgeschaft. Toch is het voor de goede verstaander wel duidelijk waar Eppink heen wil. "Als wij nu in een situatie komen in de Eurozone waarin wij een pinautomaat worden die geld moet betalen aan Zuid Europa, en daar komt geen einde aan, dan moet je aan de bevolking vragen: 'wilt u dat?' Uiteindelijk is de beslissing die genomen wordt altijd gebaseerd op wat de bevolking wil."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.