Internationaal trending, het is vandaag precies vijf jaar geleden dat de Japanse kernreactor op hol sloeg na een tsunami. Veel mensen twitteren, veel organisaties tegen kernenergie uiteraard, maar het leeft overal. In een groot deel van de wereld zitten ze met de gebakken lichtgevende peren.

Opvallende zaken:

De robots die in de centrale op zoek moeten naar de radioactieve 'brandstof', die kunnen hun taak niet aan. Ze 'sterven' bij bosjes vanwege de absurd hoge straling in de kapotte reactor.

Tot in Californie en eigenlijk in de hele Pacific, worden in vissen en schaaldieren verhoogde waardes radioctiviteit gevonden. Ook in de binnenlandse meertjes in Japan, tot vrij hoog in de bergen, is radioactief materiaal aangetroffen. Het opruimen van de reactor gaat waarschijnlijk nog 40 jaar duren..

Toch is er niemand overleden aan de directe gevolgen van straling, de massale evacuatie van destijds is nu wel geavuleerd, en daar is een heel cynische uitkomst te melden: 1600 mensen zijn overleden aan de gevolgen van deze evacuatie. De reactie op de ramp was dus dodelijker dan de ramp.. Hoeveel mensen nog ziek gaan worden, dat is de grote vraag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.