Premier Mark Rutte heeft PVV-leider Geert Wilders ‘bedreigd en geïntimideerd’. Dat onthult Wilders in een uitgebreid interview met EenVandaag. Tijdens het Catshuisoverleg schreeuwde premier Rutte: “Ik ben nu heel erg gemotiveerd om dat partijtje van jou tot de laatste zetel af te breken.” Wilders: “Het was zeer intimiderend en een minister-president onwaardig.”

Wilders: “Als je doet wat Rutte wil, dan legt hij een arm om je schouder. Houd je de rug recht en doe je niet wat hij wil, maar doe je iets wat goed is voor Nederland en de kiezer dan word je bedreigd en geïntimideerd met opmerkingen dat je partij wordt afgebrand.” Het incident speelde zich af halverwege het Catshuisoverleg voor de zogenoemde ‘moeilijke fase’.

Geert Wilders zegt in EenVandaag tijdens de onderhandelingen meerdere keren aangegeven te hebben dat hij bezorgd was over de koopkracht. Van hem mocht vier procent begrotingstekort ook. “Premier Rutte heeft gefaald, hij heeft onze waarschuwingen zeven weken in de wind geslagen.” Volgens Wilders is niet de PVV weggelopen van het overleg. “De heer Rutte wilde natuurlijk niet toegeven en zegt nu dat wij de schuldige zijn, terwijl er maar een gefaald heeft en dat is Rutte, als voorzitter van het Catshuisberaad.”

Volgens Wilders wordt de PVV de grootste, zo niet een van de grootste partijen van Nederland bij de verkiezingen. “Ik sta hier om tegen de heer Rutte te zeggen: ‘Je komt op 12 september van een koude kermis thuis.’" Op de vraag met wie Wilders dan denkt te kunnen regeren na deze breuk antwoord hij: “Wij sluiten helemaal niemand uit. Met GroenLinks en D66 zie ik het niet snel gebeuren.”

De tweet van Geert Wilders, waarin hij reageert op de uitspraken van demissionair premier Mark Rutte:

Op Radio 1 reageerde Wilders zo op de uitspraken van demissionair premier Rutte:

Gerd Leers over druk Wilders

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.