Volgend jaar is Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa. Een van de grootste onderdelen daarvan is het 11Fountains-project, voortbordurend op de heroïek van de Elfstedentocht. In een aantal steden is er vooral lof over het ontwerp, maar in veel steden is er verontwaardiging onder de bewoners. 

Kunstenaars uit het topsegment van de internationale kunstwereld zijn aangetrokken voor het ontwerp van de waterkunstwerken met als doel vier miljoen internationale kunsttoeristen naar Friesland te trekken.

Maar er is kritiek, en die richt zich vooral op de aard van het ontwerp en de locatie waar de fonteinen geplaatst gaan worden. Maar nog belangrijker is het feit dat er helemaal geen Friese ontwerpers bij betrokken zijn. Bewoners hebben het gevoel dat de fonteinen hen worden opgedrongen en dat ze helemaal niet betrokken worden. 

Henk van der Veer is een van de mensen die niet blij is met het kunstproject. Hij is in Sneek een petitie gestart tegen de fontein. De Friese kunstenaar Henk de Boer heeft zelfs een alternatieve fontein ontworpen. CDA’er en Provinciaal Statenlid Fernande Teernstra wil opheldering over het proces rondom het project en heeft vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten

We spreken ook met Anna Tilroe, artistiek directeur van het 11Fountains-project, over het maatschappelijk draagvlak voor kunst in de openbare ruimte en het ontbreken van de Friese ziel. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.